Tahkolle rakennetaan uusi keskusta: "Yksi Tahkon historian suurimmista kehityshankkeista"

Kuopion kaupunki ja Tahkon keskusta-alueen maanomistajat ovat käynnistämässä kiinteistökehityshanketta, jonka myötä Tahkon keskustasta on tarkoitus luoda uudenlainen kokonaisuus.

– Kyseessä on yksi Tahkon historian suurimmista kehityshankkeista, selvittää Kuopion kaupungin yritysasiamies Unto Juutinen.

– Hanke lähti liikkeelle yksityisten maanomistajien aloitteesta, mihin kaupungin oli helppo lähteä mukaan. Myös ely-keskus lähti mukaan asemakaavan laadiinnan tueksi tarvittaviin selvityksiin myöntämällä kaupungille 284 000 euroa Euroopan aluekehitysrahaston hanketukea, hän jatkaa.

Tahkon kiinteistökehityshanke on 100 miljoonan euron kokoinen suurhanke, jonka myötä Tahkolle luodaan ulkoasultaan yhtenäinen keskusta.

– Olemme jo pitkään suunnitelleen Tahkon keskustan kehittämistä ja vihdoinkin siirrymme tuumasta toimeen. Alueelle tulee uusia yrittäjiä ja matkailijamäärät ovat kasvussa. Kehittämishanke tekee Tahkon keskustasta mielenkiintoisen investointikohteen, PNT Real Estate Oy:n Hallituksen puheenjohtaja Heppu Pentti uskoo.

Liikkuminen Tahkon keskusta-alueella on projektissa erityisessä tarkastelussa. Hankkeen tärkeänä lähtökohtana on tehdä keskustasta kävellen ja pyöräillen helposti tavoitettava. Samalla parannetaan joukkoliikenteen liikennöinnin olosuhteita, liikenneturvallisuutta ja alueen saavutettavuutta. Merkittävä yksityiskohta suunnitteluprosessissa on myös pysäköinti, joka ratkaistaan keskustan osalta uusiksi.

Liikkumisen ohella tarkastelun kohteena ovat monipuolisesti erilaisiin toimintoihin soveltuvat sisä- ja ulkotilat. Tavoitteena on toiminnallinen keskusta, josta löytyy kahviloita ja ravintoloita, kauppoja sekä erilaisia matkailijoita kiinnostavia palveluita.

Nyt toteutettava hanke tulee lisäämään myös alueen majoituskapasiteettia. Rakennusoikeuden määrä tulee olemaan arviolta 40-50 000 neliötä.

– Rakennusoikeutta on niin paljon, että sitä ei ole tarkoitus hyödyntää pelkästään nykyisten maanomistajien toimesta, vaan toivotamme myös uudet operaattorit tervetulleiksi Tahkolle, selventää PeeÄssän toimialajohtaja Ville Puustinen.

Tahkon keskustan kehittämisen aluerajaus. © Blom Kartta 2017
 

Suomen pisimmät rinneportaat hurmaavat Tahkolla: "Koskaan emme ole nähneet täällä näin paljon ihmisiä syksyllä"

Tahkolle kaksi uutta ravintolaa – "Tällainen meiltä on puuttunut"

Tahkolle avataan uusi huoneistohotelli

Tahkolle uusi tiivis keskusta