Taistelu lunta vastaan jatkuu – PKS:llä sähköttä yhä yli 10 000, Savon Voimalla 3000 taloutta

Tykkylumen aiheuttamat sähkökatkot piinaavat edelleen Pohjois-Karjalan Sähkön aluetta. Kello 11:n aikaan sähköttä oli PKS Sähkönsiirron alueella yli 10 000 asiakasta.

– Koko yö on korjattu vikoja, tosin hieman pienemmällä miehityksellä. Aamusta lähtien olemme olleet liikkeellä suuremmalla miehityksellä, kertoi suurhäiriöjohtaja Matti Pesonen PKS Sähkönsiirrosta.

Yöllä vikojen määrää saatiin hänen mukaansa jo pienennettyä, mutta aamulla niitä alkoi tulla lisää. Vikoja on tullut ilmi myös aikaisempien alueiden lisäksi myös esimerkiksi Lieksan suunnalta.

Savon Voiman alueella sähköttömiä asiakkaita oli puoliltapäivin yli 3000. Eniten ongelmia on Rautavaaran, Sonkajärven, Lapinlahden ja Nilsiän alueilla. Kartan mukaan myös Pieksämäellä olisi sähköttömiä talouksia yli 700, mutta todellisuudessa Pieksämäellä ei ole sähköttömiä talouksia.

- Karttapalvelussamme on Pieksämäen kohdalla vika, joten todellisuudessa sähköttömiä asiakkaita on noin 700 vähemmän kuin mitä karttapalvelu näyttää, sanoo Savon Voiman markkinointipäällikkö Ari Holopainen.

 

Helikopterit ihmisten avuksi

Sähkövikoja on Pohjois-Karjalassa korjaamassa noin 170 työntekijää. Oman väen lisäksi PKS Sähkönsiirto on hankkinut apua myös ulkopuolelta.

– Meillä on ollut urakoitsijoita muualta Suomesta, ja niitä tulee tänä päivänä vielä lisää, Pesonen kertoo.

Ihmistyövoiman lisäksi käytössä on kaksi helikopteria, joilla paikannetaan vikapaikkoja. Yksi helikopteri on puolestaan varustettu raivaussahalla.

– Lisäksi tulossa on helikopteri, jossa on lumen pudotukseen tarkoitettu paalu. Ikävä asia on, että helikopterien lentomahdollisuudet ovat säiden varassa, eli ne tarvitsevat riittävän näkyvyyden, jotta niillä on turvallista lentää.

Hankalimmilla alueilla joillakin asiakkailla sähkökatkos on kestänyt jo useita kymmeniä tunteja.

Sääennusteiden mukaan tykkylumen aiheuttama häiriötilanne saattaa jatkua vuodenvaihteen yli. PKS Sähkönsiirto neuvookin asiakkaita varaamaan riittävästi vettä ja muita tarvikkeita kotiin. Varautumisohjeita löytyy osoitteesta www.pks.fi.

Myös Savon Voiman alueella vikoja ovat korjaamassa tällä hetkellä markkinointipäällikkö Holopaisen mukaan kaikki kynnelle kykenevät.

- Vikamäärää on saatu aika paljon päivän aikana alennettua, hän sanoo.

 

Uutista täydennetty Ari Holopaisen kommenteilla 29.12. kello 12:49.

Sähkökatkot jatkuvat - Savon Voiman alueella aamulla yli 4000, PKS:llä jopa 12 000 asiakasta ilman sähköjä