Talouskurimus rokottaa kirjastoja vasta ensi vuonna

Kuntien säästötalkoot eivät vielä tänä kesänä ulotu toden teolla kirjastojen palveluihin. Kunnissa kuitenkin uskotaan, että myös kirjastot joutuvat nipistämään budjettiaan ennemmin tai myöhemmin.

Kirjastoja on arvailtu yhdeksi helpoimmista säästökohteista kunnille, jotka yrittävät parsia heikentyvää talouttaan. STT:n tekemän selvityksen mukaan ne on kuitenkin jätetty vielä rauhaan monissa kaupungeissa.

Helsingissä, Oulussa ja Vaasassa kirjastojen määrä ja aukioloajat ovat pysyneet lähes ennallaan. Myös työntekijöitä on kutakuinkin saman verran kuin vuosi sitten.

Sen sijaan Lappeenrannassa kaikki säästötoimet yritetään ajaa läpi jo kesän aikana. Kaupungissa on säästetty muun muassa vähentämällä sijaisten määrää ja karsimalla aukioloaikoja. Lappeenrannan 11 kirjastosta viisi suljetaan kesällä vähäksi aikaa.

Myös Tampereella määrärahoja on leikattu jo tänä vuonna. Budjetti on nyt kolme prosenttia viimevuotista pienempi, mutta kirjaston palvelut on onnistuttu pitämään ennallaan.

Ensi vuonna kukkaron nyörejä sidotaan tiukemmin ainakin Vaasassa ja Helsingissä.

Uusimmat

Kotimaa

Sipilä hallitusneuvotteluista: Kaikki on vielä auki –  Rinteen mukaan menoja ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään

Rikolliset lähettävät Postin nimissä taas uusia huijausviestejä

Uskaltaako kauppasodan keskelle joutuneen Huawein puhelimen vielä ostaa? – "Kuluttajasuojalaissa ei ole otettu tällaista huomioon"

Lakimiesliitto vaatii työnantajaa puuttumaan tuomareiden, syyttäjien ja lakimiesten kohtaamaan vaikuttamiseen

Kevätkylvöt etenevät hyvin, viljelijät toivovat nyt sopivasti sateita

Kuopiossa on eniten kesämökkejä koko Suomessa – tilaston ykkössija tuli niukalla erolla toiseen savolaiskaupunkiin verrattuna

Yksityisille palveluille on kysyntää, lapsiperheet osaavat jo pyytää apua ruuhkavuosiin

Keskustalaiset ovat onnistuneet nostamaan Brysseliin muitakin kuin valtakunnanpoliitikkoja – "Kiersin joka ikisen Itä-Suomen kunnan vähintään kahdesti"

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Enemmistö EU-vaalien ehdokkaista ei purkaisi Venäjä-pakotteita – "Tilanne on yhä lähempänä Venäjän todellista miehitystä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.