Talven kovimmat pakkaset tulevat Savoon

Pohjois-Savossa vietetään maanantaina ja tiistaina talven tähän mennessä kylmimpiä päiviä. Pakkanen kiristyy jo maanantain aikana ainakin lähelle -20 astetta. Kylmimmillä alueilla Ylä-Savossa ja maakunnan itäosissa elohopea laskee maanantai-iltana jopa -24 asteeseen.

Tiistain vastaisena yönä pakkasta on jo muuallakin maakunnassa selvästi yli -20 astetta.

Maanantaiksi maakuntaan on luvassa paikoitellen heikkoja lumisateita.

– Osassa Pohjois-Savoa voi toisaalta olla poutaista ja selkeääkin. Tiistai vaikuttaa olevan pilvisempi, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto selvittää.

Vielä tiistaiksikin on luvassa kireää pakkasta. Karuston mukaan lämpötilan ennustettavuus kuitenkin heikkenee kovissa pakkasissa.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä säässä tapahtuu selvä käänne ja lämpötilat muuttuvat vähitellen lauhemmiksi.

– Keskiviikkona on jo selvästi lauhempaa, mutta todennäköisesti silloinkin ollaan vielä selvästi pakkasen puolella. Pieni riski voi olla, että jo silloin mennään plussan puolelle, Karusto kertoo.

Keskiviikkona Pohjois-Savoon on saapumassa laajempi sadealue. Sade alkaa heikkona, mutta runsastuu illan mittaan.

– Keskiviikkona virtaukset muuttuvat lounaisemmiksi. Yläilmakehässä lämpenee voimakkaammin, joten lumisateiden lisäksi keskiviikkona on mahdollista tulla paikoitellen myös jäätävää tihkusadetta, Karusto varoittaa.

Viimeistään torstaina lämpötilat kohoavat nollan yläpuolelle. Samalla myös sateet muuttuvat vedeksi. Viikonloppua kohti sää vaikuttaa tämän hetken ennusteen mukaan pakastuvan uudelleen.