Talvi koettelee ihoa – älä tee tätä virhettä ennen ulosmenoa

Talvi mutkistaa ihonhoitoa, kun lämpötilat vaihtelevat, pakkanen voi paukkua ja sisäilma kuivuu. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys kertoo, että normaalisti hyväkuntoinenkin iho voi alkaa kuivua, kutista ja hilseillä. Haastavinta aikaa talvi on atoopikoille.

Yhdistys muistuttaa, että kuiva ja atooppinen iho vaatii säännöllistä hoitoa ja ihon rasvaamista. Kun sää kylmenee, voi olla tarpeellista siirtyä käyttämään rasvaisempia voiteita.

– Voiteet, joilla on pärjännyt kesällä ja syksyllä, eivät välttämättä olekaan riittäviä talvella. Ihon huolellinen rasvaus ennaltaehkäisee ihon kuivumista ja atoopikoilla ihottuman pahenemista, kertoo iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen tiedotteessa.

Ihoa pitää siis rasvata, mutta joskus ajankohdalla on tärkeä merkitys. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys neuvoo, että pakkasella kasvojen rasvaamista juuri ennen ulosmenoa pitää välttää.

– Kasvot tulisi rasvata talvella vähintään tuntia ennen uloslähtöä, jotta voide ehtii imeytyä kunnolla. Imeytymätön voide voi lisätä ihon paleltumisen riskiä, Laine sanoo.

– Talvella kasvojen iho altistuu ulkoillessa pakkaselle ja viimalle, joten kasvot on hyvä suojata myös vaatteilla, kuten huiveilla tai kaulurilla.

Vinkkejä suihkuun

Entä pitääkö kuivaihoisen tai atoopikon vähentää suihkuja talvella ihon kuivamisen estämiseksi? Vastaus on ei.

– Peseytyessä tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota pesuveden lämpötilaan ja valita kuuman suihkun sijaan haalean lämmin pesuvesi, Laine sanoo.

Suihkuvinkkejä on muitakin: Hankaamista karhealla pesusienellä kannattaa välttää. Tavallisen pesuaineen voi vaihtaa perusvoiteeseen, sillä voiteella voi pestä myös hiukset, mikäli päänahka on kovin kuiva. Peseytymisen jälkeen iho tulisi taputella kuivaksi ja välttää turhaa pyyhkeellä hankaamista.

– Ihon rasvaamista suihkun jälkeen ei saisi unohtaa, Laine muistuttaa.

Lähde: Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.