Talvivaaran lähijärvien rantamökkiläiset ovat sadeveden varassa

Talvivaaran kaivoksen eteläpuolisten vesien tuore käyttökielto ei juuri vaikuta Laakajärven ranta-asukkaiden elämään, sillä moni heistä lopetti järviveden käytön jo viime vuoden puolella.

–Sadevettä olen ottanut talteen sen minkä olen tarvinnut. Vaikka en tiedä onko sekään sen parempaa, sanoo iisalmelainen Timo Ryynänen, jonka itse rakennettu mökki sijaitsee Laakajärven pohjoispäässä.

Kainuun sote-kuntayhtymän ympäristöterveydenhuolto antoi maanantaina suosituksen, ettei Lumijoen, Kivijärven, Kivijoen ja Laakajärven pohjoisosan vettä käytettäisi talous- ja virkistysvetenä. Käyttörajoitussuositus johtui veden kohonneesta pH-arvosta.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän ympäristölautakunta puolestaan antoi jo viime kesäkuussa suosituksen, jonka mukaan Sonkajärven kunnan alueella sijaitsevalla Nilsiän reitin osalla Laakajärvestä Sälevään järvivettä ei kannata käyttää sauna- ja pesuvetenä.

Ympäristöterveydenhuollon päällikön Jyrki Juntusen mukaan suositus on edelleen voimassa, eikä sitä ole tarkoitus muuttaa.

Ryynänen on tyytyväinen, että paikalliset viranomaisetkin myöntävät Laakajärven saastumisen. Talvivaaran synnyttämät ympäristöongelmat ottavat mökkiläistä rankasti päähän.

–Ei se ole enää järvenrantamökki. Sama kun koko mökki olisi keskellä metsää, Ryynänen huokaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.