Talvivaaran vuoto toi viestivyöryn ely-keskukselle

Talvivaaran kipsisakka-altaan vuotoaikaan Kainuun ely-keskusta kuormitettiin häiriöviesteillä. Onnettomuustutkintakeskuksen raportista ilmenee, että esimerkiksi ely-keskuksen johtaja sai kahdeksan päivän aikana noin 5 000 sähköpostiviestiä. Niistä valtaosa tulkittiin tahalliseksi häirinnäksi.

- Näiden käynnistäjinä olivat poliittinen nuorisojärjestö ja kansainvälinen nuorisojärjestö verkkosivujensa avulla, raportissa kerrotaan.

Onnettomuustutkinta ei nimeä, mitkä tahot olivat viestien takana. Ilta-Sanomien mukaan viestien takana olivat ainakin vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Vino ja Greenpeace.

Greenpeacen vt. ohjelmajohtaja Sini Harkki kummeksuu STT:lle kansalaispalautteen leimaamista häirinnäksi.

Harkki kertoo, että yleisö pystyi lähettämään Greenpeacen nettisivun kautta Talvivaara-palautetta Kainuun ely-keskukselle kipsisakka-altaan vuotoaikaan.

- Sivustollamme oli vetoomuspohja, mallikirje, jota on voinut muokata tai lähettää sen sellaisenaan. Tällainen on varsin yleinen käytäntö monien tahojen kampanjoissa.

Myös Vino myöntää tarjonneensa palautekanavan Talvivaaran ongelmista.

- Halusimme antaa ihmisille tavan kertoa mielipiteensä. Mutta korostan, että ely-keskukselle lähettivät sähköpostia yksittäiset kansalaiset, kyse ei ollut spämmistä (roskapostista), sanoo Vinon puheenjohtaja Aaro Häkkinen.

Talvivaaran altaan vuodon alkuvaiheessa viestintävastuu oli Kainuun ely-keskuksella. Raportin mukaan se toimi aluehallintoviranomaisista kovimman paineen alla ennen kuin se sai muilta virka-apua.

Kainuun ely-keskuksen luonto- ja ympäristövastuuyksikön päällikkö Sari Myllyoja myöntää, että viranomaisten yhteistyössä on paljon kehitettävää. Lainsäädäntöä pitäisi uudistaa varsinkin Talvivaaran onnettomuuden kaltaisissa äkillisissä tilanteissa.

Onnettomuustutkintakeskus arvosteli tänään Talvivaara-raportissaan viranomaisten yhteistyötä.

Sen mukaan selkeää yleisjohtovastuuta ei ottanut mikään taho kipsisakka-altaan vuodossa.

Onnettomuustutkintakeskus näkee puutteita suurten ympäristöonnettomuuksien tunnistamisessa, estämisessä ja niihin varautumisessa.

Talvivaaran kipsisakka-altaissa on ollut useita vuotoja. Suurin niistä sattui toissa syksynä. Tuolloin ympäristölle vahingollista metallipitoista vettä ja sakkaa pääsi vuotamaan altaasta noin 1,2 miljoonaa kuutiota.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Talvivaara ei ollut varautunut kipsisakka-altaan vuodon kaltaiseen ympäristöonnettomuuteen. Sen mukaan yhtiö ei ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin vuotoriskin vähentämiseksi, vaikka allas oli vuotanut jo kahdesti aiemmin. Yhtiö keskittyi lähinnä metallitehtaan prosessiturvallisuuteen sekä melu-, pöly- ja hajuhaittojen vähentämiseen.

Talvivaara sanoo ottaneensa opiksi aiemmista kipsisakka-altaan vuodoista.

- Kyllä aiemmistakin vuodoista otettiin opiksi, mutta emme olleet varautuneet näin isoon vuotoriskiin. Työtä tehtiin jatkuvasti riskitason pienentämiseksi, kertoo kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen.

Ruokosen mukaan yhtiö keskittyi niihin toimiin, joihin valvova viranomainen oli ohjannut puuttumaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.