Tammikuu oli harvinaisen hyytävä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen perusteella tammikuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi. Maan etelä- ja keskiosassa kuukausi oli paikoin harvinaisenkin kylmä. Lämpötilapoikkeama oli enimmäkseen neljästä seitsemään astetta. Edellisen kerran kylmempi tammikuu on etelässä koettu vuonna 2010 ja Lapissa vuonna 2003.

Kuukauden kolme ensimmäistä viikkoa olivat pääasiassa varsin kylmiä, mutta kuukauden lopulla sää lauhtui huomattavasti. Kuukauden alin lämpötila, –41,2 °C, mitattiin Muoniossa seitsemäs tammikuuta.

Pohjois-Savon alin lämpötila -36,8 mitattiin Rautavaaran Ylä-Luostalla. Tulos mitattiin 18.–19. tammikuuta välisenä yönä, jolloin Rautavaara oli koko maan kylmin paikka.

Kuukauden merkittävin lumisade osui pienelle alueelle Merikarvian ympäristöön kahdeksas päivä, jolloin lunta pyrytti ennätykselliset 73 senttiä vuorokaudessa. Sankkoja paikallisia lumisateita oli muuallakin, mutta yleisesti ottaen tammikuun 20–70 millimetrin sademäärät eivät poikkea tavanomaisesta.

Kuukauden merkittävin lumisade osui pienelle alueelle Merikarvian ympäristöön kahdeksas päivä, jolloin lunta pyrytti ennätykselliset 73 senttiä vuorokaudessa. Lunta oli kuukauden lopulla Koillismaata ja Lappia lukuun ottamatta tavanomaista vähemmän. Lounaisrannikolla oli paikoin lumetonta. Eniten lunta oli Keski-Lapissa, missä lumensyvyys oli yleisesti noin 70–80 senttiä.

Tammikuu oli globaalin mittaushistorian lämpimin - Suomessa tilanne oli päinvastoin