Tapa uutisoida muuttunut, aiheet eivät niinkään

"Poliisiviranomaisilta saatujen tietojen mukaan oli yhteensä 32 vappuväsynyttä jouduttu kolmen päivän aikana viemään pahnoille lepäämään, mikä luku on suurin piirtein sama kuin aikaisempina vuosina."

Näin kuvaili Savon Sanomat vuoden 1961 vapun tapahtumia Kuopiossa. Mahdollisista väkivaltaisuuksista ei ole mainintaa.

50 vuotta myöhemmin eli viime vuonna vapun juhlinta Kuopion seudulla "sujui ilman isoja vahinkoja, mutta päihtyneisiin liittyneitä hälytyksiä oli useita. (...) Vapunaattoiltana tai seuraavanä yönä rattijuoppoja jäi kiinni pelkästään Kuopiossa neljä. Keski-ikäinen kuopiolaismies puhalsi jopa 3,77 promillea, mutta yritti silti ajaa autolla".

Vielä 1900-luvun vaihteessa pyrkimys raittiuteen oli vappunakin hyve, mutta jo vuosikymmenten ajan alkoholin aiheuttamat lieveilmiöt ovat nousseet vähintäänkin sivuosaan vappu-uutisoinnissa.

Vuonna 1961 aatto sattui sunnuntaiksi, joten kansalaisilla oli viikonlopun lisäksi vielä maanantainen vapunpäivä vapaata. Savon Sanomien mukaan nuorison jalka nousi kuitenkin kevyesti "vielä vappupäivän iltanakin eri ravintoloissa järjestetyissä tansseissa". Viime vuonna aattoa vietettiin lauantaina, ja "aaton juhlinta veti päihtyneitä nuoria ja nuoria aikuisia Kuopion Valkeisenlammelle".

 

Viileä keli rauhoittaa

Kestoaihe on myös vapun sää. Vaikka keli ei ollutkaan vuonna 1961 paras mahdollinen, "se ei vähäänkään haitannut kuopiolaisten vapputunnelmaa. (...) Ylä-Savon eri paikkakunnilla vietettiin vappua tavanmukaisesti ja eri tilaisuudet keräsivät iloista vappuyleisöä runsaasti koleasta säästä huolimatta".

Myös viime vuonna vappuaattoa juhlittiin iloisissa ja kepeissä tunnelmissa, joskin koleassa säässä. "Tietysti toivotaan ihmisille aurinkoista vappua, mutta mikään ei rauhoita paremmin kuin viileä keli", totesi vanhempi konstaapeli Jimi Laitala Pohjois-Savon poliisista.

 

Kirpputorilta opiskelijarientoihin

Kuopion yliopisto perustettiin vuonna 1966, joten viittä vuotta aiemmin opiskelijat eivät näkyneet vappuperinteiden ylläpitäjinä samalla tavalla kuin nykyään. Viime vappuna Savon Sanomien vappusivun pääaiheeksi nousi Itä-Suomen yliopiston professorin Riitta Ahosen uittaminen Kuopion Snellmaninpuistossa. 1960-luvulla ainakin Kuopiossa perinteeksi oli muodostunut Suomen Punaisen Ristin kirpputori ja vappupalloissa "oli jälleen valinnan varaa niin koossa kuin väreissäkin".

Savon Sanomat ei ilmestynyt 2.5.1961, joten Savon vappukarkeloista uutisoitiin vasta toukokuun 3. päivän lehdessä. Oman tiiviin reportaasinsa saivat Kuopio, Suonenjoki, Ylä-Savo ja Sulkava. Pääpaino oli jo tuolloin kuvilla.

Jutuissa ei haastateltu ketään, vaan niissä lähinnä kuvailtiin vapun tapahtumia. Vappupuheet lähinnä mainittiin, mutta niitä ei siteerattu, mikä nykyään on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Näin pidät oman vappupuheen!

Aurinko sai juhlijat leppoisiksi Uudellamaalla

Sää jatkuu koko maassa tavanomaista kylmempänä

Haalarikansan perinteet täyttivät Snellmaninpuiston

Työn juhlaa Pohjois-Savossa

Vappupuhujat turuilla ja toreilla