Tapaturmissa kuolee 90 lasta ja nuorta vuosittain

Suomessa kuolee lapsi tai nuori joka kolmas päivä tapaturman, väkivallan tai itsemurhan takia, kertoo tuore eurooppalainen vertailu. Lasten ja nuorten kuolleisuus on kaksi kertaa suurempaa kuin Hollannissa, joka on yksi Euroopan turvallisimmista maista.

Keskimäärin Suomessa kuolee vuosittain tapaturmissa 90 lasta ja nuorta sekä väkivaltaan tai itsemurhiin 50. Luvut ovat vuosien 2007-2009 keskiarvoja alle 20-vuotiaiden kuolemista. Noin 80 prosenttia kuolleista oli 15-19-vuotiaita ja noin 70 prosenttia poikia.

Suomi sijoittui European Child Safety Alliancen vertailussa poikien osalta sijalle 22 ja tyttöjen sijalle 17. Vertailussa oli mukana 31 maata.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan jopa puolet turhista kuolemista voitaisiin välttää ehkäisemällä tapaturmia nykyistä tehokkaammin. Kahtena viime vuosikymmenenä on menty jo paljon eteenpäin. 1990-luvun alkuun verrattuna alle 20-vuotiaiden kuolleisuus on jo lähes puolittunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Viranomaisille jättivoitto: Tulli on saanut paljastettua laajoja huumekauppiaiden käyttöhistorioita verkossa

Poliisi tavoittelee mielenosoituksiin varustautumisella myös pelotevaikutusta – esimerkiksi paineilma-aseen näkymisen ajatellaan rauhoittavan väkijoukkoa

Kuukausien terveyskeskusjonot lyhenevät viikkoon todennäköisesti vasta hallituskauden loppumetreillä

Viron poliisi ei ole käynnistänyt tutkintaa Silja Europalla menehtyneistä – "kuolemat eivät epäilyttäviä"

Kuinka jaksaa ja entistä pidempään? Itä-Suomen yliopiston uusi psykologian professori etsii keinoja työurien pidentämiseen

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri otti aikalisän Sosterin kosintaan – "Ensin neuvotellaan ervassa!"

Harjavallan rikosepäily koveni: Teinityttöä epäillään murhan yrityksestä

Presidentti Niinistö tapasi Japanin pääministerin – keisari Naruhiton kruunajaiset huomenna

Mies äänitti usein luvatta oikeudenkäyntejä – Tuhannen euron sakossa muotovirhe

Johan Bäckman esitteli pronssisoturia MV-oikeudenkäynnin aluksi – syyttäjän mukaan hän ja MV-julkaisun perustaja tekivät toimittaja-kirjailijan elämästä piinaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.