Tapio Luoma vai Björn Vikström – arkkipiispanvaali ratkeaa tänään toisella kierroksella

Tänään ratkeaa, onko uusi arkkipiispa Espoon piispa Tapio Luoma (55) vai Porvoon piispa Björn Vikström (54). Arkkipiispanvaalin toisen kierroksen äänestys alkaa kello 13, ja lopullisen tuloksen odotetaan valmistuvan kello 16:een mennessä.

Ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä sai Luoma. Toiselle kierrokselle päädyttiin, koska hän ei kuitenkaan saanut yli puolta äänistä.

Ensimmäisen kierroksen vahvistetun tuloksen mukaan Tapio Luoma sai äänistä 38 prosenttia ja Björn Vikström 26,2 prosenttia.

Toisen kierroksen ehdokkaat ovat molemmat virassa olevia piispoja, teologian tohtoreita ja 1960-luvun alussa syntyneitä.

Sekä Luoma että Vikström nostivat suhtautumisen samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen isoimmaksi näkemyserokseen, kun STT kysyi asiasta. Vikström suhtautuu samaa sukupuolta olevien vihkimiseen myönteisesti, kun Luoma puolestaan pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Kimmo Ketola sanoi keskiviikkona STT:lle, että ehdokkaiden erot ovat pieniä. Niinpä hän uskoi, että vaalista tulee tiukka.

Suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittokysymykseen saattaa kuitenkin jakaa äänestäjiä, jos he pitävät kysymystä tärkeänä.

Uusi arkkipiispa vihitään virkaan kesäkuussa

Muita äänestyskäyttäytymistä määrääviä tekijöitä voivat Ketolan mielestä olla julkinen näkyvyys, halukkuus ottaa kantaa asioihin ja ulospäin suuntautuneisuus. Kirkon sisällä ihmisillä on myös kokemusta siitä, minkälaisia esimiehiä tai persoonallisuuksia ehdokkaat ovat alaisilleen.

Arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros pidettiin 9. helmikuuta. Alun perin arkkipiispan virkaa tavoitteli viisi kandidaattia. Kahden eniten ääniä keränneen lisäksi mukana olivat rovasti ja yliopisto-opettaja Heli Inkinen, lähetysjohtaja Ville Auvinen ja kansanedustaja Ilkka Kantola.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa. Vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä tuolloin eläkkeelle.

Uusi arkkipiispa vihitään virkaan Turun tuomiokirkossa 3. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.