Tarkastuslautakunta teki pitkän keskustelun päätteeksi poikkeuksellisen teon

Pieksämäen tarkastuslautakunta kokoontui viikko sitten torstaina ylimääräiseen kokoukseen, jossa käsiteltiin Pieksämäen Hiekanpään yläkouluhanketta.

Lautakunta päätti pitkään keskusteltuaan lähettää kaupunginhallitukselle sekä -valtuustolle kannanoton, jonka mukaan yläkoulun suunnittelua tulisi jatkaa suunnittelukilpailun vuonna 2014 voittaneen Lunden Architecture -arkkitehtitoimiston alustavien suunnitelmien pohjalta.

Suunnittelijan tulisi suunnitella valintaa varten erilaisia ratkaisuja, myös tähän asti nähtyä perinteisempiä.

Lisäksi hankkeelle tulee nimetä poliittisten voimasuhteiden mukainen rakennustoimikunta, johon tulee jäseniksi myös yhteistyötahojen, kuten eri oppilaitosten edustajia.

 

Tarkastuslautakunnan kirjeen on allekirjoittanut lautakunnan puheenjohtaja Mikko Laakso (kok.) ja tilintarkastaja Aki Rusanen.

Tavallisesti tarkastuslautakunta ottaa kantaa kuntansa toimintoihin vain tilinpäätöksen yhteydessä annettavassa raportissa.

– Uuden kuntalain mukaan tarkastuslautakunnan pitää puuttua tällaisiin asioihin. Valtuuston päätöksiä on noudatettava, puheenjohtaja Mikko Laakso sanoo.

Hänen mukaansa yläkouluasia on melko outo juttu, jossa nuorilla koululaisilla on todellinen hätä. Terveysviranomaiset asettivat Meriluodon koulurakennuksen käyttökieltoon huonon sisäilman takia ja oppilaat ovat väliaikaisissa tiloissa ainakin vuoteen 2018 saakka. Yläkoulun rakentaminen on viivästynyt.

– Asiassa pitäisi päästä mahdollisimman pian eteenpäin. Jos lähdetään taas nollatilanteesta, poltetaan vain rahaa 500 000:sta eurosta miljoonaan euroon.

Laakson mukaan asiaan olisi puuttunut tilintarkastaja, mikäli tarkastuslautakunta ei olisi sitä tehnyt. Johtopäätös olisi ollut, että taloutta ei ole hoidettu valtuuston päätösten mukaan.

– Tämä meni hyvin näin, Laakso lisää.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Länsi-Savo.