Tarvitsemme aivan erilaisia arjen taitoja kuin isovanhempamme

Jenni Sarras havahtui arjen järkeistämiseen vanhempain-vapaalla ollessaan. Kodin tavarapaljouden tarkastelusta syntyi Arkijärki-blogi, ja vuoden alussa julkaistiin Sarraksen kirja Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon (Tammi). Aineistoa kootessaan Sarrakselle kirkastui, miksi olemme päätyneet tavarapaljouteen ja miten ongelman voisi ratkaista.

– Ei arkijärki ole hukassa, mutta maailma on muuttunut niin, että nykyisin arkeen tarvitaan aivan uusia taitoja tai sellaisia vanhoja taitoja, joita ei ole pitkään aikaan tarvittu, Sarras arvioi.

Sarraksen mielestä ihmiset eivät suinkaan ole tyhmiä tai avuttomia, vaan se, mikä on hukassa, on kohtuuden ja sopivan taju.

– Suurin haaste nykymaailmassa on, että kaikkea voi saada ja hankkia niin helposti. Tarvitsemme taitoja siihen, miten osata elää yltäkylläisyydessä niin, ettei täytä kotiaan tukkoon. Tarvitsemme itsehillinnän taitoja.

Ongelman taustalla on käyttäytymistämme edelleen vahvasti ohjaava perinnetieto. Suomi on ollut köyhä maa, jossa säästäminen on ollut välttämätöntä. Näillä opeilla on siirrytty kulutusyhteiskuntaan.

Sarras uskoo, että yhä kasvavalle joukolle ihmisiä on tullut mitta täyteen kertakäyttökulutusta. Nyt halutaan elää ekologisesti ja terveellisesti ja olla ruohonjuuritasolla osallisena esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Se, etteivät nuoremmat ikäluokat osaa parsia sukkia tai korjata vaatteita, johtuu Sarraksen mielestä vain siitä, ettei näitä taitoja ole tarvinnut opetella. Nuorilla on sen sijaan kertynyt muita arjen taitoja.

– Kolmekymppiset osaavat kierrättää ja lajitella roskat tai myydä tavaraa netissä. Nämä taidot eivät välttämättä ole vanhemmalle sukupolvelle tuttuja.

Lue maanantain Savon Sanomista lisää arjen uusista taidoista sekä siitä, millaisia asioita somessa kysytään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.