Tee se itse -joulumakeiset

Kaupat ovat karkkeja väärällään, mutta makeisten tekeminen itse voi tuottaa suurta riemua. Kotitekoiset namuset sopivat hyvin vaikka pikkujouluaskareeksi, ja niistä saa mainioita joululahjoja, kirjoittaa Suomen Lehtiyhtymä.

Karkkien tekeminen ei vaadi erikoisvarusteita. Tavallisin keittiövälinein pääsee jo pitkälle.

– Useimpien karkkien valmistamiseen riittävät tavalliset kattilat ja lautaset. Kertakäyttöhanskat voi ottaa käyttöön karkkien käsinpyörittelyssä, jos tarkoituksena on antaa makeisia lahjaksi, ruokasivuston ylläpitäjä ja ruokakirjailija, Hellapoliisina tunnettu Kati Jaakonen neuvoo.

Silikoniset suklaamuotit tai pienet makeisvuoat ovat tarpeen vasta, jos teet valettavia, konvehtimaisia karkkeja. Erikoistuotteita, kuten muotteja ja tikkaritikkuja cake pops -leivonnaisiin, saa leivontatarvikekaupoista.

Myös digitaalinen sokerilämpömittari kannattaa hankkia, jos aiot valmistaa makeisia kermasta.

– Mittarin käyttö saattaa tuntua hifistelyltä, mutta liian viileä kermakarkkimassa ei jähmety ja liian kuumaksi keitetty taas jähmettyy kivikovaksi. Mittarin löytää keittiötarvikekaupasta noin 15 eurolla, Jaakonen opastaa.

Mittaria tarvitaan myös vaahtokarkkien valmistuksessa.

Vaahtokarkkien teko voi kuulostaa haastavalta, mutta onnistuu ohjetta huolellisesti seuraamalla. Vaahtokarkkienkin karkkimassan voi halutessaan maustaa elintarvikearomeilla lähes minkä makuiseksi vain – tai käyttää vaikkapa piparkakkumausteita, jolloin vaahtokarkeissa on mukana ripaus joulua.

Mistä karkkien teossa kannattaa lähteä liikkeelle, jos makeisia ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt?

Suklaasta.

Helpoiten syntyvät karkit, jotka perustuvat sulatetun suklaan ja jonkin muun raaka-aineen yhdistämiseen.

Takavuosien suosikit eli riisi- tai maissihiutalesuklaa ja minttuinen, muotteihin valettava jääsuklaa ovat saaneet rinnalleen uuden hitin, rocky road -makeiset, joiden raaka-aineiksi voi valita lähes mitä tahansa makeaa vaahtokarkeista kuivattuihin hedelmiin.

Myös tryffelipallojen pyörittely sujuu pieniltäkin lapsilta, kunhan aikuinen huolehtii suklaan sulattamisesta.

Jos haluat kokeilla kermakarkkien tekoa, fudge on yksinkertaisin valinta.

Esimerkiksi rommi-rusinafudgen ohjeella pääset pitkälle, sillä taikinan mausteet voi jättää kokonaan pois tai korvata jollain muulla makuyhdistelmällä. Maustamiseen sopivat esimerkiksi erilaiset liköörit ja leivonta-aromit.

– Kerman joukkoon voi sulattaa vaikkapa King kong -tyyppisiä salmiakkikarkkeja. Lopputulos muistuttaa hopeatoffeeta, Jaakonen vinkkaa.

Jos haluat tehdä suuren määrän karkkeja kerralla, voit helpottaa urakkaa käyttämällä taikinaa, jonka maustat monella eri tavalla.

Esimerkiksi tryffelimassan voi jakaa kahteen tai kolmeen osaan ja maustaa osat eri tavoin.

Pipariset tryffelit

(30 kpl)

200 g tummaa suklaata

200 g maustamatonta tuorejuustoa

n. 10 piparkakkua karkeaksi murustettuna

1. Paloittele tumma suklaa lautaselle ja sulata puolen minuutin jaksoissa mikroaaltouunissa välillä sekoitellen, jotta suklaa ei pala.

2. Vatkaa tuorejuusto kulhossa ja lisää joukkoon sulatettu suklaa.

3. Laita seos jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, kunnes taikina on muotoiltavaa.

4. Pyöritä palloiksi ja kääntele pallot piparkakkumurskassa.

Vaahtokarkit (noin 100 kpl)

7 liivatelehteä

3 munanvalkuaista

2 rkl tomusokeria

(elintarvikeväriä)

2,25 dl taloussokeria

2 rkl glukoosisiirappia

0,5 dl vettä

0.5 dl vettä liivatteiden liuottamiseen

2 dl tomusokeria

1 dl perunajauhoja

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.

2. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kestäväksi vaahdoksi. Jos haluat, voit lisätä seokseen elintarvikeväriä.

3. Mittaa kattilaan taloussokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Anna kiehua, kunnes seos on 100-asteista. Käytä lämpötilan mittaamiseen digitaalista lämpömittaria.

4. Kuumenna 0,5 desilitraa vettä esimerkiksi juomalasissa ja liuota joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet.

5. Jatka sokeriliemen kuumentamista. Kun seos on 127-asteista, ota se pois liedeltä ja kaada valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten.

6. Lisää liivateneste vaahtoon ja jatka vatkaamista, kunnes massa on kiinteää ja kiiltävää ja alkaa jäähtyä. Sekoita tomusokeri ja perunajauhot keskenään ja kaada uunipellille.

7. Laita vaahtokarkkimassa pursotinpussiin ja pursota uunipellille perunajauho-tomusokeriseoksen päälle tankoja tai yksittäisiä vaahtokarkkeja. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Leikkaa tangot paloiksi ja pyörittele palat tomusokeri-jauhoseoksessa.

8. Säilytä vaahtokarkit suljetussa purkissa huoneenlämmössä.

Vinkki: Voit maustaa vaahtokarkkimassan elintarvikearomeilla tai jauhemaisilla mausteilla.

Rommi-rusinafudge

2 dl kuohukermaa

4 dl sokeria

70 g voita

1 tl vaniljasokeria

1 dl rusinoita

1–2 rkl rommia tai kahvi-rommilikööriä

1. Laita kerma kattilaan yhdessä sokerin ja voin kanssa. Keitä seosta kuten kinuskikastiketta koko ajan sekoittaen, ensin kovalla lämmöllä noin kymmenen minuuttia ja tiputa sitten hieman lämpöä.

2. Hämmennä, kunnes seos alkaa vaahdota ja kiteytyä.

3. Lisää joukkoon vaniljasokeri, rusinat ja rommi. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku.

4. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun reunalliseen suorakaiteen malliseen vuokaan, jonka mitat ovat noin 20x25 cm.

5. Nosta vuoka hetkeksi jääkaappiin ja anna jähmettyä.

6. Leikkaa fudge kuutioiksi ja nosta tarjolle.

Pikkukokin Rocky Road

180 g vaahtokarkkeja tai minivaahtokarkkeja

200 g tummaa suklaata tai maitosuklaata

100 g pähkinäsekoitusta

100 g kuivattuja hedelmiä

1. Leikkaa vaahtokarkit saksilla pieniksi paloiksi tai käytä minivaahtokarkkeja.

2. Taita suklaa paloiksi lautaselle ja sulata mikroaaltouunissa. Sekoita välillä, ettei suklaa pala pohjaan.

3. Leikkaa pähkinät ja kuivatut hedelmät pieniksi paloiksi veitsellä.

4. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä pieneen uunivuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla.

5. Laita jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa paloiksi ja laita tarjolle.

Reseptit: Kati Jaakonen

Kotitekoista

Kannattaa syödä parissa viikossa

Kotitekoiset karkit ovat säilöntäaineettomia.

Ne vaativat yleensä kylmäsäilytyksen, ja silti ne pitäisi syödä parin viikon kuluessa valmistuksesta.

Siksi pikkujouluajan karkkisatsi kannattaakin ottaa koemaistelun kannalta ja valmistaa varsinaiset lahjakarkit vasta joulunalusviikolla.

Hellapoliisi

Yksi vanhimmista blogeista

Hellapoliisi on yksi Suomen vanhimmista ruokablogeista.

Kati Jaakonen avasi blogin vuonna 2005.

Yhdeksässä vuodessa blogista on kasvanut ruokayhteisö.

Hellapoliisi-blogi on poikinut myös keittokirjoja, ruokakalentereita, ruokapelejä ja Hellapoliisi-lehden.

Blogia ylläpitävä Kati Jaakonen on koulutukseltaan suurtalouskokki.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.