Tehokas puuttuminen katkaisee lasten kaltoinkohtelun

Tehokas puuttuminen lapsen pahoinpitelyyn perheessä ehkäisee väkivallan uusiutumista. Professori Eija Paavilainen sanoo, että ilman puuttumista pahoinpitely ja vammat todennäköisesti pahenevat.

Esimerkiksi Tampereen yliopistosairaalassa hoitoon tuodun lapsen pahoinpitelyepäilyä ja sen jatkotoimia aletaan heti selvittää. Pahoinpitelyn uhriksi mahdollisesti joutunutta lasta ei päästetä kotiin saman tien.

- Epäilykset heräävät, jos vanhempien kertomus ja vammat ovat ristiriidassa tai he ovat viivyttäneet lapsen hoitoon viemistä, tutkija Aune Flinck sanoo.

Hoitohenkilökunta on saanut tuekseen ensimmäisen kansallisen hoitotyön suosituksen lasten kaltoinkohtelun tunnistamisesta ja siihen puuttumisesta. Se julkistettiin Sairaanhoitajapäivillä Helsingissä torstaina.

Flinckin mukaan pitkään kestävistä kotikäynneistä on ollut paljon apua perheissä, joissa kaltoinkohtelua on ollut. Työntekijä auttaa vanhempia toimimaan lasta tukevalla tavalla ja tunnistamaan kaltoinkohtelua ja sen seurauksia lapselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.