Telian laajat häiriöt huhtikuun lopulla johtuivat ohjelmistovirheestä – yksityiskohdat liikesalaisuuksia

Merkittäviä häiriöitä Telian datayhteyksiin huhtikuun lopulla aiheuttanut vika johtui ohjelmistovirheestä, yhtiö kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille antamassaan selvityksessä.

Häiriö tapahtui lauantaina 25. huhtikuuta, jolloin Telian datayhteydet olivat poikki useita tunteja. Vikatilanne vaikutti koko Suomessa. Telia kertoo selvityksessään, että häiriö alkoi hieman puolenpäivän jälkeen ja oli korjaantunut iltakuuteen mennessä.

Häiriötilanne johtui ohjelmistovirheestä, jonka myötä yhteys Suomesta ulkomaille katkesi. Reunareitittimet sekä pää- että varmistusyhteyden osalta lakkasivat välittämästä liikennettä samaan aikaan.

Ohjelmistovirhe koski Telian mukaan syksyllä 2019 asennettua ohjelmistoversiota. Ohjelmiston uudemmissa versioissa virhe oli korjattu.

Vikatilanteella oli vaikutuksia kiinteään verkkoon, mobiilidataan ja osittain mobiilipuheeseen. Telian mukaan korkeimmillaan samanaikaisesti noin 2  500 puhelun yhdistäminen epäonnistui 2g- ja 3g-verkossa sekä noin 2  200 puhelun 4g- ja wifi-verkossa. Yhtiön mukaan hätäpuheluissa ei havaittu häiriöitä.

Traficom puoltaa yksityiskohtien salausta

Telia katsoo, että yksityiskohtaiset tiedot häiriöstä, siihen liittyneestä ohjelmistosta ja laitteista ovat julkisuuslain nojalla salassa pidettäviä liikesalaisuuksia. Tämä koskee yrityksen mukaan myös häiriön vaikutuksia ja Telian toimintaprosesseja. Yksityiskohtaisten tietojen joutuminen kilpailijoiden haltuun aiheuttaisi yhtiölle mahdollisesti taloudellista vahinkoa, Telia arvioi.

Traficom yhtyy yrityksen arvioon.

Lisäksi Traficomin mukaan Telian antamaan selvitykseen liittyy viestintäjärjestelmien turvajärjestelyjä koskevia tietoja. Traficomin arvion mukaan näiden tietojen käsittely julkisuudessa vaarantaisi turvajärjestelyjä Telian ohella myös muilla vastaavia ohjelmistoja tai laitteita käyttävien toimijoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella liikenneonnettomuus – henkilöauton kuljettaja kuoli ulosajossa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista ryhdytään selvittämään maanantaina – vielä ei ole tiedossa, kuinka kauan heidän on pysyttävä pois kodeistaan

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Korona iski loppuviikon aikana kausityöntekijöihin Päijät-Hämeessä, päiväkoti kiinni Rovaniemellä – sunnuntaina koko maassa kolme uutta tartuntaa

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.