Teollisuudessa ilmoitettiin ensimmäisistä työtaistelutoimista hallituksen irtisanomissuojan heikennysaikeita vastaan, ylityökielto alkaa ensi maanantaina

Teollisuusliiton aloilla alkaa ylityökielto ensi maanantaina vastatoimena hallituksen irtisanomissuojaa heikentävälle lakihankkeelle. Ylityökielto alkaa puolenyön aikaan 17. syyskuuta.

– Hallituksen aie heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä on erittäin epäoikeudenmukainen ja epätasa-arvoa lisäävä hanke. Se lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksiakaan, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.

Ylityökieltoon liittyvät myös teollisuudessa työskentelevät toimihenkilöt, kertoo Ammattiliitto Pro.

– Prolle tässä on kyse jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta. Me emme vaadi kohtuuttomuuksia, haluamme ainoastaan, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan, sanoo tiedotteessa Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Kyseessä on ensimmäinen käytännön vastatoimi paljon vastustetulle lakihankkeelle. Aiemmin esimerkiksi SAK:n ja STTK:n hallitukset ovat kertoneet olevansa valmiita järjestöllisiin toimiin. STTK:lainen Super ilmoitti tänään olevansa valmis toimiin. Eilen SAK:lainen JHL ilmoitti valmistautuvansa poliittiseen työtaisteluun.

 

"Nettovaikutus työllisyyteen epäselvä"

 

Hallituksen lakihankkeella on tarkoitus helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä, alle 20 työntekijän yrityksissä. Hallitus uskoo tämän madaltavan pienyritysten kynnystä palkata työntekijöitä ja näin lisäävän työllisyyttä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi syyskuun alussa, että lakiesitys on ollut kesällä lausunnoilla ja etenee normaaliin tapaan.

Irtisanomissuojan heikennyksen työllisyysvaikutukset ovat herättäneet epäluuloa. Esimerkiksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että irtisanomisen helpottaminen pienyrityksissä auttaisi nostamaan kokonaistyöllisyyttä. Hän viittaa erityisesti vaikutusarvioihin, joita Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ja Palkansaajien tutkimuslaitos PT ovat tehneet.

Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen sanoi perjantaina STT:lle, että irtisanomissuojan heikentäminen lisää sekä irtisanomisia että uusien työntekijöiden palkkaamisia. Kauhasen mukaan nettovaikutus työllisyyteen on ehkä hieman positiivisen puolella, mutta hyvin lähellä nollaa. PT:n tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen taas piti nettovaikutusta työllisyyteen epäselvänä.