Tepi Länsivuori, 70, saa isot synttärikemut

Tarkoitus oli klassinen. Lähteä synttäripäivänä matkoille. Mutta ei puhettakaan.

Yks kaveri, Tapanisen Erkki, kun kysyi saako järjestää entiselle kilpakumppanille kemut.

Lupa tuli ja joulukuun 12. päivä pidetään Iisalmen Olvi-hallilla koko kansalle avoimet juhlat Teuvo Länsivuoren 70-vuotisjuhlan kunniaksi.

– Onhan se ihan hyvä, juhlakalu itse tuumaa.

Ylimaltillisen ja megatasaisen Länsivuoren suusta ”ihan hyvän” voinee tulkata vaikkapa sanoiksi MAHTAVINTA JIIHAAA IKINÄ!

– Tuommoinen se Tepi on aina. Itse rauhallisuus. Kyllä mulla suu loksahti auki, kun ekan kerran näin Tepin ajamassa. Kun se veti nahkapuvun päälle, siitä tuli semmonen sähikäinen, naurahtaa vaimo Arja Länsivuori.

Teuvo Länsivuoren saavutuksia ja uran vaiheita ei tarvitse luetella niille, jotka ovat seuranneet moottoriurheilua viime vuosikymmeninä.

Muille uran kirkkaimmat kohokohdat voi paketoida näin: ratamoottoripyöräilyssä kolme MM-hopeaa ja yksi MM-pronssi. Yksi hopeista tuli roadracingin kuninkuusluokassa, 500-kuutioissa.

Uransa huipulla Länsivuori oli kolmenkympin hujakoilla. Kansainvälinen ura maailman kovimmilla kilparadoilla päättyi vuonna 1978. Sen jälkeen Länsivuori on toki napsinut mitaleja monessa muussa sarjassa.

Kun ikänsä vauhtia pitäneellä miehellä on mittarissa 70, ikä alkaa olla muutakin kuin numero.

– Pakko se on hyväksyä, että vanhaks on tultu. Mutta ei se ärsytä, että vauhti hidastuu, kun muutos tulee niin pikkuhiljaa. Terveydentila on kohtalainen.

Vauhti on ehkä hidastunut jalkapelissä, mutta radalla Länsivuori on yhä sähikäinen. Edelliset kierrokset on vedetty näytösajoissa Englannissa viime syksynä.

Ja kuten ennen jokaista uutta kautta, Länsivuori sanoo:

– Ei sitä tiedä, jos ne minun ajot on nyt ajettu.

Virnistys lauseen perään ja se on satavarma, että ei puhettakaan.

Aktiiviuransa jälkeen Teuvo Länsivuori aloitti yrittäjänä isänsä perustamassa hautauspalvelussa. Kun Länsivuoren perhe tuli Keski-Euroopasta takaisin Iisalmeen, elämä muuttui täysin.

Paluun jälkeisistä ajoista Länsivuori on kertonut avoimesti muistelmakirjassa, joka ilmestyi pari vuotta sitten. Avioero, talousvaikeudet ja alkoholiongelma pysyvät nyt kirjan sivuilla. Niistä Länsivuori ei halua puhua. Sen hän kuitenkin sanoo, että elämä muuttui kokonaan.

– Hautausurakoitsijan työ oli pakkotilanne. Ei minun koulupapereilla olisi muuhun päässyt. Ja oli siinä paljon velvollisuutta isääkin kohtaan.

Länsivuori myi yrityksen 20 vuotta sitten. Sen jälkeen hän on ollut pois töistä.

– Nyt harrastan kissan ulkoilutusta. Avaan kissalle ikkunan ja päästän ovesta sisään.

Tosiasiassa Teuvo Länsivuori on ollut vahvasti vaikuttamassa ratamoottoripyöräilyn kehitykseen. Ylä-Savon moottorikerhon toiminnan lisäksi hän on mukana muun muassa MBH Honda Racing Teamin yhteydessä toimivassa Teuvo Länsivuori Academyssa, jonka tavoite on saada uusia junioreja ratamoottoripyöräilyyn.

Näytösajoihinkin hän on yhä kysytty nimi maailmalla.

– Matkakulut korvaavat, mutta muuta ei saa. Mukava on käydä, kun näkee vanhoja kavereitakin.

Reissuilla näkee fanejakin, joille Teuvo Länsivuori on kova sana vaikka vuodet ovat vierineet. Fanipostiakin tulee yhä.

– Se tuntuu käsittämättömältä. Itse en sitä ymmärrä, kun en ole itse ihaillut ketään niin paljon.

Kun entinen elämä oli itsekeskeistä suorittamista, ovat elämänarvot tietenkin muuttuneet.

– Ehkä otan muut paremmin huomioon, kun on aikaa ajatella asioita. Kaikki kilpaurheiluhan on täyttä hupatusta. Aika hölömöä touhua, kun sitä tarkemmin miettii.

Ei Länsivuori silti kadu urheilu-uraansa, vaikka kuolemakin oli radoilla siihen aikaan koko ajan läsnä. Sen Länsivuori koki pahimmilla mahdollisella tavalla, kun oli mukana kolariin päättyneessä lähdössä, jossa hänen hyvä kaverinsa Jarno Saarinen menehtyi.

– Vauhti vaan kiehtoi, vaikka riskit olivat kovat. Nykyään ajaminen ei tunnu enää miltään, vaikka olen yrittänyt saada niitä vanhoja tuntemuksia.

Tänä päivänä Teuvo Länsivuori viettää rauhallista elämää Iisalmessa kerrostaloasunnossaan. Seurana on vaimon lisäksi kissa.

– Tuntuu, että olen nähnyt jo kaiken. En minä muusta enää haaveile kuin siitä, että saan silittää kissaa ja välillä vaimoakin. Ystävyys on nyt suurin asia meikäläiselle.

Syntymäpäivänkin kynnyksellä Teuvo Länsivuoren toiveet ovat vaatimattoman ja humoristisen miehen luokkaa.

– Lahjaksi en toivo mitään erityistä, mutta jos vaimolta saisi pipon. Punaisen. Sinisellä tupsulla.

Teuvo Länsivuori täyttää 70 vuotta 9. joulukuuta. Avoimet juhlat Iisalmessa Olvi-hallilla 12.12. kello 13–16.

Kuvia Tepi Länsivuoren vuosista