Terapian kesätauko lisää soittoja kriisikeskukseen

Terveyspalveluiden supistaminen kesäksi lisää yhteydenottoja raiskauskriisikeskukseen.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisesta kysytään lähes päivittäin kriisitapaamisia seksuaalisen väkivallan uhreille, jotka eivät pääse kesällä normaaleihin terapiapalveluihin.

Esimerkiksi mielenterveystoimisto tai psykiatrinen poliklinikka saattaa olla suljettu kesäksi.

Yhteydenottoja tulee sekä uhreilta itseltään että uhreja kohdanneilta työntekijöiltä.

Merkittävä osa seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä kokeneista hakee traumaan apua vasta vuosien kuluttua. Tukinaisen kriisilinjalle yhteyttä ottaneista joka viidennellä oli tapahtuneesta kulunut yli kymmenen vuotta.

Etenkin lapsuudenaikaisiin seksuaalisen hyväksikäytön kokemuksiin haetaan usein apua vasta myöhään. Soittaja voi olla esimeriksi parikymppinen, joka on joutunut lapsena insestin uhriksi, mutta pystyy puhumaan asiasta vasta nyt.

- Jos vakava traumatisoiva asia jää selvittämättä, ihminen joutuu elämään säästöliekillä, sanoo kriisityön kehittämispäällikkö Heli Heinjoki.

Tukinainen toimii normaalisti myös kesän ajan.

Uusimmat

Kotimaa

IL: Mies tönäisi toisen junaraiteille – ulkopuolinen pelasti 23 sekuntia ennen junan tuloa

Perussuomalaisten Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"

Partio on kasvattanut jäsenmääräänsä 10  000:lla viidessä vuodessa – retkeily on edelleen nuorten mieleen, vaikkei partio pelkkää eränkäyntiä olekaan

Sää jatkuu lämpimänä – "Kuivuus taitaa jatkua monta päivää"

"Kevätjää on todella petollinen" – lämmin huhtikuu haurastuttaa jäitä vauhdilla ympäri Suomen

Ruohikkopalovaroitukset saattavat sammuttaa pääsiäiskokot heti alkuunsa – Seurasaaressa roihunnee kaksi kokkoa, Pohjanmaalla kokot jäänevät polttamatta

Kolme vai seitsemän viikossa? Kananmunien maksimimäärästä on erimielisyyttä, mutta itselle terveellisen määrän selvittäminen ei ole mahdotonta

Pappi matkasi kuolemaantuomitun rinnalla vankilasta teloituslavalle asti

Pääsiäisvaellus Via Crucis kerää jälleen tuhansien yleisön Helsinkiin

Poliisi epäilee: 50-vuotias mies ajoi mökkitiellä juovuksissa törmäten puuhun ja kiveen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.