Terho: "Hakkarainen antoi vahvan lupauksen hakeutua hoitoon"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sysivät keskiviikkona vastuuta toisilleen kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) häiriköinnistä kehkeytyneessä keskustelussa.

Halla-aho kummeksui, että perussuomalaisten eduskuntaryhmää vuosi sitten johtanut Terho ei puuttunut asiaan, kun kävi ilmi, että Hakkarainen oli käynyt kansanedustajakollegansa Päivi Räsäsen (kd.) kimppuun ja repinyt häntä hiuksista.

– Sikäli kuin tähän olisi katsottu tarpeelliseksi puuttua, se olisi pitänyt tehdä jo vuosi sitten, mutta eduskuntaryhmän silloinen puheenjohtaja ei reagoinut tähän tapaukseen mitenkään, Halla-aho sanoi STT:lle.

Terho kiisti Halla-ahon väitteen, ettei hän tuolloin reagoinut asiaan millään lailla.

Terhon mukaan asiasta hänelle kertonut Räsänen ei vaatinut asialle julkisuutta tai rangaistuksia vaan toivoi Hakkaraisen saavan hoitoa ja tukea.

– Kävin pitkän keskustelun niin Hakkaraisen kuin työterveyslääkärimme kanssa. Ryhmällä tai eduskunnalla ei ole mahdollisuutta pakottaa ketään hoitoon, mutta apua luvattiin järjestää, jos Hakkarainen tulisi sitä pyytämään, Terho kirjoitti STT:lle lähettämässään tekstiviestissä.

– Puhuin vielä Hakkaraiselle ja hän antoi minulle vahvan lupauksen hakeutua hoitoon. En ole tietoinen, miten hän lopulta menetteli, Terho jatkaa.

– Hakkaraisen ongelmat ovat olleet tiedossa jo edelliseltä vaalikaudelta saakka. Parhaani tein hänen auttamisekseen, nyt vastuu kuuluu nykyiselle puolueelle.

 

"Korkki kiinni"

 

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoi keskiviikkona, että Hakkaraisen tapaus on tältä erää ryhmässä loppuun käsitelty.

Myös Halla-aho sanoi, että tiistaina paljastunut Räsäsen kaltoinkohtelu ei anna aihetta lisätoimiin.

Halla-aho toivoo, että eduskuntaryhmän tiistaina Hakkaraiselle antama vakava varoitus on riittävä toimenpide kansanedustajakollegoiden ahdistelun lopettamiseksi.

– Teimme Teuvo Hakkaraiselle täysin selväksi, että jos tämä toistuu, niin seuraava askel on ryhmästä erottaminen. Meillä ei siinä tilanteessa ole muita vaihtoehtoja.

Halla-ahon mukaan on itsestään selvää, että toisten kansanedustajien fyysistä koskemattomuutta pitää kunnioittaa.

– Tällä kyseisellä henkilöllä (Hakkaraisella) on ongelma alkoholinkäytön suhteen ja hänellä on ongelma hallita itseään, kun hän ottaa alkoholia. Me olemme hänelle todenneet, että tällöin hänellä on velvollisuus olla ottamatta alkoholia.

 

Poikkeuksellisia toimia

 

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola korostaa eduskuntaryhmien roolia häiriökäyttäytymisen kitkemisessä eduskunnasta.

– Ensisijainen toimija tällaisissa asioissa on eduskuntaryhmä. Ryhmän on otettava ryhmän jäsenten tekemisistä ensisijainen vastuu, Paavola sanoi STT:lle.

Paavolan mukaan eduskunnassa on olemassa tarpeelliset mekanismit alkoholiongelmista kärsivien edustajien hoitoon ohjaamiseksi, mutta tässäkin suhteessa hän korostaa eduskuntaryhmien roolia.

– Me emme virkamiehinä voi kehottaa edustajia hakeutumaan hoitoon. Sekin on eduskuntaryhmän asia.

Paavolan mukaan eduskunnassa on jo ryhdytty poikkeuksellisiin toimiin Hakkaraisen tapauksen seurauksena, kun puhemies Maria Lohela (sin.) tiistaina täysistunnossa huomautti Hakkaraista hänen toiminnastaan.

– Puhemiehen huomautus täysistunnossa on poikkeuksellinen ja harvinainen toimenpide, jota puhemiehet käyttävät harkiten, Paavola muistuttaa.

"Hakkaraisen pitää itse vetää tästä vakavia johtopäätöksiä"

Näkökulma: Hakkaraisen toilailu pilannut muidenkin mainetta ja pikkujoulujen jatko vaarassa

Perussuomalaisten ryhmää johtava Meri ei pidä Hakkaraisen rangaistusta lievänä

Päivi Räsänen IS:lle: Hakkarainen repi humalassa tukasta vuosi sitten

Hakkarainen kommentoi kohua Keskisuomalaiselle: "Yritän selvitä järjissäni"

Teuvo Hakkarainen päätti sulkea Facebook-tilinsä: "Toimittajat, kannattaa lopettaa soittelu"

Mikael Jungner: Hakkarainen veti tanssilattialle ja yritti suudella ravintolassa vuonna 2011

Hakkarainen sai vakavan varoituksen – luopuu puolueen 2. varapuheenjohtajuudesta