Terveyskeskusten lääkäritilanne parempi kuin 20 vuoteen

Terveyskeskuksiin on saatu vakituisia lääkäreitä paremmin kuin miesmuistiin. Vaje on enää 3,5 prosenttia, eikä se ole ollut näin matalalla 20 vuoteen. Tämä käy ilmi Lääkäriliiton tuoreesta selvityksestä.

Pääselitys on se, että lääkärikoulutusmääriä on lisätty. Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila tietää myös, että niukempina taloudellisina aikoina julkinen sektori vetää paremmin.

– Nuoria lääkäreitä on nyt enemmän tarjolla terveyskeskustyöhön.

Halilan mukaan sekin vaikuttaa, että suomalaiset kouluttautuvat entistä innokkaammin lääkäreiksi alan ulkomaisissa koulutuspaikoissa.

Kuitenkin alueellinen vaihtelu on suurta. Pohjois-Savo kuuluu hyviin seutuihin, kun taas esimerkiksi Vaasan seudulla ja Kainuussa alan työvoimatilanne on selvästi huonompi.

– Kansainvälisissä työvoimaselvityksissä ei alle viiden prosentin vajetta pidetä minään. Monesti kyse on heilahtelusta, kun joku on lähtenyt eikä uusi ole vielä ennättänyt paikalle, selvittää Halila.

Kuopion terveyskeskuksen va. ylilääkäri Pertti Lipponen sanoo, että vain kolme prosenttia virkalääkärin paikoista on hoidettu ostopalveluina.

Kantakaupungissa ja Pyörössä ei muita olekaan kuin virkalääkäreitä tai virkasijaisia.

Sama koskee liitosalueista Karttulaa, Nilsiää, Riistavettä ja Vehmersalmea. Maaningalla ja Juankoskella on tilapäisesti keikkalääkäri. Tuusniemen terveyskeskusta hoidetaan isäntäkuntasopimuksella, ja siellä on vielä jonkin aikaan ostopalvelu.

– Myös Kysteriin kuuluvissa kunnissa kokonaistilanne on parantunut, kertoo toimitusjohtaja Hannele Holopainen.

– Silti koko ajan on pidettävä hyvä huoli työhyvinvoinnista ja työpaikkojen imagosta.

Esimerkiksi Koillis-Savossa ei tarvita nyt lainkaan keikkalääkäreitä, Nilakan kunnissakin harvoin.

Leppävirralla vakituisista viranhaltijoista on kolme erikoistumassa, mutta sijaistilanne on hyvä.

Ylä-Savon sotessakin menee hyvin.

– Kuntayhtymän 22 terveyskeskuslääkärin paikasta 19:ssa on vakinainen, sanoo terveysjohtaja Janne Forsberg.

Lapinlahdella kaikki virat ovat täynnä.

Varkauden viroissa on vakinaiset ja sijaistarpeetkin pystytään täyttämään. Pieksämäelläkin ostopalvelulääkärien tarve vähenee.

Lääkäriliiton tutkija Piitu Parmanne kertoo, että vuonna 2006 noin 320 terveyskeskuslääkärin virkaa oli tyhjillään ja nyt enää 136.

Korkeimmillaan terveyskeskusten lääkärivaje oli vuonna 2008: täyttämättä oli 11 prosenttia viroista.

– Johtavista lääkäreistä 85 prosenttia pitää lääkäritilannetta kokonaisuudessaan hyvänä. Nyt kaksi kolmasosaa terveyskeskuksista on sellaisia, joissa ei ollut vajetta ollenkaan. Näiden alueella asuu lähes puolet väestöstä.

Lokakuussa noin 850 tehtävässä eli joka viidennessä vakanssissa oli sijainen ja heistä moni pitkäaikainen. Vakituisia lääkäreitä oli työssä noin 2 500.

Kun vuosittain valmistuu jopa 600 uutta lääkäriä, lääkärien vuokraus eli ostopalvelu on vastaavasti vähentynyt.

Vuokralääkäreitä hankkivat useimmin pienet terveyskeskukset. Lääkärin tehtävien ulkoistaminen on myös laskussa. Lääkärintyötä oli Parmanteen mukaan ulkoistanut vain 47 terveyskeskusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.