Terveystietojen salassapito kouluissa osin liian tiukkaa

Kouluissa pidetään osin liian tiukasti kiinni terveydentilaan liittyvästä salassapitovelvollisuudesta. Kouluterveyteen liittyviä kysymyksiä tarkastellut Stakesin erikoistutkija Minna Pietikäinen huomauttaa, että nuoren hyvinvoinnin tulee mennä salaamisen edelle.

- Pitäisi miettiä, onko tilanteisiin puututtu tähän asti aina oikein ja pidetäänkö salassapitovelvollisuutta yllä väärästä syystä. Tärkeintä on viime kädessä se, että nuori saa apua varhaisessa vaiheessa. Jos siinä on esteenä salassapitovelvollisuus, se ei mene oikein.

Stakes julkaisi elokuun lopulla valtakunnallisen kouluterveystutkimuksen, jonka alueellisia tuloksia julkaistaan syksyn mittaan. Torstaina julkaistiin tiedot Pääkaupunkiseudun yläasteikäisten ja lukiolaisten osalta.

Tutkimuksen tuloksia on tarkoitus hyödyntää muun muassa kouluhenkilökunnan yhteistyön kehittämisessä. Opettajille pyritään samaan terveydenhuollon henkilöstöltä enemmän välineitä ja osaamista mielenterveysongelmien tunnistamiseen.

- Miten voi erotta normaalin murrosiän sellaisesta vaikeudesta, johon pitäisi puuttua? Vai voiko?, kysyy Pietikäinen.

Laaja-alainen työ vaatii riittävästi henkilökuntaa.

- Viime vuosina on kiinnitetty huomiota siihen, ettei opinto-ohjaajia, kouluterveydenhoitajia, -kuraattoreita ja -psykologeja ole riittävästi, huomauttaa Pietikäinen.

Pietikäisen mukaan voimavaroja olisi keskitettävä ennen kaikkea ennaltaehkäisevään työhön.

- Ne nuoret, jotka tarvitsevat tukea, pitäisi löytää ennalta, eikä vasta sitten, kun jotain hälyttävää tapahtuu. Tutkimustulosten avulla etsitään keinoja siihen, miten löydettäisiin ajoissa asioita ja ilmiöitä, joiden perusteella apua pitäisi kohdentaa nuorelle tai hänen perheelleen.

Mielenterveyden järkkymisestä on Pietikäisen mukaan usein merkkejä, vaikka varsinaiset ongelmat eivät ulospäin näkyisi.

- Kauhajoen tapauksessakin on uutisoitu, että jonkinlaisia merkkejä oli. Esimerkiksi että tekijä oli erikoislaatuinen. Myös koulukiusaamisen mahdollisuudesta on puhuttu. Erilaisia vinkkejä on matkan varrella ollut.

- Mielenterveysongelmat eivät katso sitä, mikä on nuoren perhetausta tai millainen nuori on. Se voi koskea ketä tahansa, Pietikäinen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.