Tervosta alkanut maakuntapäivä on ollut menestys

Nilakan kunnista kertyneiden koululaisryhmien ja tervolaisen varttuneen väen ansiosta Lohimaan Suomi 100 vuotta -järvikalatapahtuma keräsi satoja ihmisiä.

Tervon tempaus oli osa Pohjois-Savossa elvytettyä maakuntapäivää.

– Tulin opettamaan viisivuotiasta Jukka-poikaa kotimaisen ja läheltä pyydetyn järvikalan syöntiin. Rantakalakeitossa on muikkua, joka on jäänyt kolmelle pojalleni vieraammaksi. Meillä syödään pääasiassa ulkomailta tuotua lohta, kun sen hinta on kukkarolle sopivampi. Haluan kuitenkin tehdä jatkossa terveellisempiä ja kestävämpiä valintoja, totesi Lohimaassa yleisön joukossa Piia Ursinius.

Ursinius olikin samaa mieltä kuin järvikalatapahtumassa puhunut maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio: Ursiniuskin toivoo lisää Suomessa tuotettuja erilaisia kalavalmisruokia ja tuorekalatiskeille myös särkeä ja muita lähialueen järvikaloja.

Lohimaassa järjestetty järvikalatapahtuma veti hyvin väkeä. Muikkukeitto maistui monille. Kuva: Silja Viitala

Tuttaviensa kesämökille Tervoon saapunut helsinkiläinen Sirpa Hänninen kehui Lohimaan tarjontaa ja Äyskosken koskimaisemia.

– Vaikka Tervo on piskuinen kunta, täällä tuntuu olevan tekemisen meininkiä. Luonnonkauneus on iso valtti yhdistyessään kalan ja muun lähiruuan syöntiin, Hänninen arvioi.

Järvikalatapahtuma jatkuu illalla Pielaveden Säviän Juhlarannassa.

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n Ylä-Savon vastuuhenkilö Henri Huttunen sanoo, että itsenäisyyden juhlavuonna halutaan nostaa järvikalan arvostusta ja pistää vauhtia kalastuselinkeinoon. Huttusen mukaan järvikalasta voisi luoda uuden suomalaisen menestystarinan.

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi elvytetty Pohjois-Savon maakuntapäivä on herättänyt innostusta yli odotusten. Iisalmessa Koljonvirran maisemissa pidettävään iltajuhlaan on tänään varattu ennakkoilmoittautumisten perusteella tarjoilu yli 250 kävijälle.

Juhlassa muun muassa esiintyy Jonas and I -yhtye, joka esittää uuden version Savolaisten laulusta. Illan aikana nähdään myös otteita Koljonvirran kesäteatterin Tuntemattomasta sotilaasta. Aloitteen maakuntapäivän elvyttämisestä teki Savon Sanomat.

Nilakan alueen kunnista saapui Tervon järvikalatapahtumaan koululaisia pitkinä riveinä. Kuva: Silja Viitala

Maakuntapäivän annista lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio: Kotimaisen kalan alkutuotantoa ja jatkojalostusta edistettävä