Asiantuntija: Thaihierojilla on jatkuva turvattomuuden tunne

Häpeä omasta ammatista, epäluottamus poliisiin ja väkivallan uhka aiheuttavat thaihierojille jatkuvaa turvattomuuden tunnetta.

–Thaihierojat eivät halua työskennellä yksin, koska silloin he ovat paljon helpompia uhreja ryöstäjille ja väkivallalle, kuvailee Helsingin yksikön johtaja Minna Huovinen Pro-tukipisteestä.

Tukipiste auttaa prostituoituja ja ihmiskaupan uhreja.

Turvattomuuden kierre syntyy, kun hieroja ei halua ylimääräistä huomiota itseensä. Huovisen mukaan poliisiin ei haluta ottaa yhteyttä.

–Thaimaalaiset on eristäytynyt yhteisö Suomessa. He ovat tottuneet hoitamaan asioita keskenään, eivätkä tunne järjestelmää.

Myös sisäministeriön selvitys thaihierontapaikoista tukee samaa: heidän kulttuurissaan luotetaan poliisia enemmän epävirallisiin verkostoihin. Ongelmatapaukset eivät siis kiiri poliisin korviin asti.

Huovinen korostaa, että kaikki thaihierojat eivät tarjoa seksipalveluita, mutta leiman hierojaan iskee usein ulkopuolinen yhteisö.

–Seksityöläisen leiman kantaminen aiheuttaa sen, että työntekijä ei koe olevansa suojelemisen arvoinen, hän pohtii.

Thaihierojiin kohdistuvasta väkivallasta ei ole olemassa tarkkoja lukuja. Sitäkään ei tiedetä tismalleen, kuinka paljon Suomessa työskentelee thaihierojia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.