Tiedätkö, kuka poimi äitienpäiväruususi?

Äitienpäiväkukkien kotimaisuusaste on laskenut. Esimerkiksi äidin tänä sunnuntaina saama ruukkuruusu on todennäköisesti poimittu Hollannissa tai Tanskassa.

–Ruukkuruusuista jo suurempi osa tulee maailmalta. Se on pitkän aikavälin kehitystä, emme ole olleet kilpailukykyisiä kaikissa tuotteissa, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Ruukkuruusu on äitienpäiväkukista suosituin. Kun kotimaisen ruukkuruusun vuosittainen menekki on noin puoli miljoonaa kappaletta, siitä 400 000 myydään Jalkasen mukaan äitienpäiväsesonkina.

Kaikkiaan Suomessa myytävien kukkien kotimaisuusaste on Kauppapuutarhaliiton mukaan noin 60 prosenttia. Koko kukkabisneksen arvo on kuluttajahinnoilla mitattuna vuodessa noin 450 miljoonaa euroa.

–Korostaisin sitä, että tämä on usein lähituotantoa. Kevään sesongissa sillä on varmasti merkitystä, että kukka on kasvanut lähellä eikä sitä ole tuotu rekassa läpi Euroopan. Kotimainen kukka työllistää suomalaisia ja puutarhojen toiminta on vastuullista, Jalkanen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.