Tiedätkö mihin veriryhmään kuulut? – Ei hätää, ei tiedä moni muukaan

A, B, O vai AB? Plussaa vai miinusta? Tiedätkö sinä, mihin veriryhmään kuulut?

Punaisen Ristin Veripalvelun mukaan melko harva suomalainen tietää oman veriryhmänsä. Useimmiten veriryhmä paljastuu vasta, kun henkilö luovuttaa ensimmäistä kertaa verta.

Jokaisen ihmisen veri kuuluu A, B, O tai AB -veriryhmään. Veriryhmät on jaettu reesustekijän mukaan Rh D -positiiviseen tai Rh D -negatiiviseen, joita merkitään plus- tai miinusmerkillä.

Hätätilanteessa ei haittaa, vaikka veriryhmäänsä ei tietäisi, sillä potilaalle annetaan aina ensin O- -veriryhmän punasoluja, jotka sopivat kaikille. Potilaan oma veriryhmä saadaan selvitettyä nopeasti. Verensiirrossa veriryhmä on otettava aina huomioon, sillä epäsopivan veren saaminen voi viedä hengen.

Suomalaisten yleisin veriryhmä on A+ (35 prosenttia suomalaisista). Toiseksi eniten on O+ -veriryhmään kuuluvia (28 prosenttia). Kolmanneksi yleisin veriryhmä on B+ (16 prosenttia). Suomen harvinaisimmat veriryhmät ovat AB- (noin yksi prosentti), B- (noin kaksi prosenttia) ja O- (viisi prosenttia).

Veriryhmän määrittelyyn käytetty ABO-järjestelmä perustuu punasolujen ominaisuuksiin ja seerumin vasta-aineisiin.

Veriryhmät periytyvät, mutta sukupuolella ei ole väliä veriryhmän periytymisessä. Veriryhmien periytymiseen ja muuhun veritietoon voi tutustua Veripalvelun verkkosivuilla.

Lähde:

Punaisen Ristin Veripalvelu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Syyttäjä todennäköisesti tyytyy Alma Media -tuomioon – käräjäoikeus hylkäsi toimitusjohtajan työsyrjintäsyytteen Aamulehden päätoimittajahaussa

Pääministeri Sanna Marin: On hienoa huomata, että Suomi kiinnostaa maailmalla

Kouluiskussa loukkaantunut poliisi toipui ja palasi töihin

Tulorekisterin verkkosivustolle päätyi arkaluonteisia tietoja – inhimillisen erehdyksen seuraukset ehtivät olla näkyvissä viisi kuukautta

Kuopion kouluiskun epäilty määrättiin mielentutkimukseen – epäillyn kuulustelut ovat valmiit

Eurooppaministerien kokouksessa poikkeuksellinen selkkaus – Suomi pyysi Unkarilta anteeksipyyntöä

Halla-aho: Perustan tietoni al-Holin palautuksista epämuodollisiin kanaviin – kokoomus harkitsee yhtymistä perussuomalaisten al-Holia koskevaan välikysymykseen

Suomella on nyt uusi hallitus ja pääministeri – Niinistö valisti puheessaan kunnioittamaan kriittisiä ääniä

Iäkkäässä Itä-Savossa suurimmat sote-kustannukset asukasta kohden, Uudellamaalla pienimmät

Suomi antaa sittenkin EU-puheenjohtajalahjan –  tekoälykurssi avataan kaikille EU-kansalaisille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.