Tiedätkö mihin veriryhmään kuulut? – Ei hätää, ei tiedä moni muukaan

A, B, O vai AB? Plussaa vai miinusta? Tiedätkö sinä, mihin veriryhmään kuulut?

Punaisen Ristin Veripalvelun mukaan melko harva suomalainen tietää oman veriryhmänsä. Useimmiten veriryhmä paljastuu vasta, kun henkilö luovuttaa ensimmäistä kertaa verta.

Jokaisen ihmisen veri kuuluu A, B, O tai AB -veriryhmään. Veriryhmät on jaettu reesustekijän mukaan Rh D -positiiviseen tai Rh D -negatiiviseen, joita merkitään plus- tai miinusmerkillä.

Hätätilanteessa ei haittaa, vaikka veriryhmäänsä ei tietäisi, sillä potilaalle annetaan aina ensin O- -veriryhmän punasoluja, jotka sopivat kaikille. Potilaan oma veriryhmä saadaan selvitettyä nopeasti. Verensiirrossa veriryhmä on otettava aina huomioon, sillä epäsopivan veren saaminen voi viedä hengen.

Suomalaisten yleisin veriryhmä on A+ (35 prosenttia suomalaisista). Toiseksi eniten on O+ -veriryhmään kuuluvia (28 prosenttia). Kolmanneksi yleisin veriryhmä on B+ (16 prosenttia). Suomen harvinaisimmat veriryhmät ovat AB- (noin yksi prosentti), B- (noin kaksi prosenttia) ja O- (viisi prosenttia).

Veriryhmän määrittelyyn käytetty ABO-järjestelmä perustuu punasolujen ominaisuuksiin ja seerumin vasta-aineisiin.

Veriryhmät periytyvät, mutta sukupuolella ei ole väliä veriryhmän periytymisessä. Veriryhmien periytymiseen ja muuhun veritietoon voi tutustua Veripalvelun verkkosivuilla.

Lähde:

Punaisen Ristin Veripalvelu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa – synkät talousennusteet uhkaavat tulevaisuuteen venyviä uudistuksia

Kun Esperi Caren hoivakodin toiminta Kristiinankaupungissa oli keskeytetty ja vanhustenhoitokohu alkanut, valvontaviranomaisista kanneltiin – Apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Poliisi etsii yhä Järvenpään ampujaepäiltyä, sivullisille ei uskota olevan vaaraa

Merihätään Viron aluevesillä joutunut huvivene pääsi Suomen puolelle – rahtialus suojasi tuulelta, yksi evakuoitiin pelastuskopterilla

Postin tietoliikenneongelma ratkaistu, palvelut toimivat taas – osa sanomalehdistä jäi sunnuntaina jakamatta

Mies löytyi kuolleena Joensuussa – poliisi otti kiinni kaksi taposta epäiltyä

Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Huippukokki Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja savukalaa

Poliisi vaitonainen Järvenpään laukauksista

Sadepulaa ei ole näköpiirissä – Etelä-Suomeen on annettu sunnuntaiksi ukkosvaroituskin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.