Tiedätkö mihin veriryhmään kuulut? – Ei hätää, ei tiedä moni muukaan

A, B, O vai AB? Plussaa vai miinusta? Tiedätkö sinä, mihin veriryhmään kuulut?

Punaisen Ristin Veripalvelun mukaan melko harva suomalainen tietää oman veriryhmänsä. Useimmiten veriryhmä paljastuu vasta, kun henkilö luovuttaa ensimmäistä kertaa verta.

Jokaisen ihmisen veri kuuluu A, B, O tai AB -veriryhmään. Veriryhmät on jaettu reesustekijän mukaan Rh D -positiiviseen tai Rh D -negatiiviseen, joita merkitään plus- tai miinusmerkillä.

Hätätilanteessa ei haittaa, vaikka veriryhmäänsä ei tietäisi, sillä potilaalle annetaan aina ensin O- -veriryhmän punasoluja, jotka sopivat kaikille. Potilaan oma veriryhmä saadaan selvitettyä nopeasti. Verensiirrossa veriryhmä on otettava aina huomioon, sillä epäsopivan veren saaminen voi viedä hengen.

Suomalaisten yleisin veriryhmä on A+ (35 prosenttia suomalaisista). Toiseksi eniten on O+ -veriryhmään kuuluvia (28 prosenttia). Kolmanneksi yleisin veriryhmä on B+ (16 prosenttia). Suomen harvinaisimmat veriryhmät ovat AB- (noin yksi prosentti), B- (noin kaksi prosenttia) ja O- (viisi prosenttia).

Veriryhmän määrittelyyn käytetty ABO-järjestelmä perustuu punasolujen ominaisuuksiin ja seerumin vasta-aineisiin.

Veriryhmät periytyvät, mutta sukupuolella ei ole väliä veriryhmän periytymisessä. Veriryhmien periytymiseen ja muuhun veritietoon voi tutustua Veripalvelun verkkosivuilla.

Lähde:

Punaisen Ristin Veripalvelu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.