Tiedätkö mihin veriryhmään kuulut? – Ei hätää, ei tiedä moni muukaan

A, B, O vai AB? Plussaa vai miinusta? Tiedätkö sinä, mihin veriryhmään kuulut?

Punaisen Ristin Veripalvelun mukaan melko harva suomalainen tietää oman veriryhmänsä. Useimmiten veriryhmä paljastuu vasta, kun henkilö luovuttaa ensimmäistä kertaa verta.

Jokaisen ihmisen veri kuuluu A, B, O tai AB -veriryhmään. Veriryhmät on jaettu reesustekijän mukaan Rh D -positiiviseen tai Rh D -negatiiviseen, joita merkitään plus- tai miinusmerkillä.

Hätätilanteessa ei haittaa, vaikka veriryhmäänsä ei tietäisi, sillä potilaalle annetaan aina ensin O- -veriryhmän punasoluja, jotka sopivat kaikille. Potilaan oma veriryhmä saadaan selvitettyä nopeasti. Verensiirrossa veriryhmä on otettava aina huomioon, sillä epäsopivan veren saaminen voi viedä hengen.

Suomalaisten yleisin veriryhmä on A+ (35 prosenttia suomalaisista). Toiseksi eniten on O+ -veriryhmään kuuluvia (28 prosenttia). Kolmanneksi yleisin veriryhmä on B+ (16 prosenttia). Suomen harvinaisimmat veriryhmät ovat AB- (noin yksi prosentti), B- (noin kaksi prosenttia) ja O- (viisi prosenttia).

Veriryhmän määrittelyyn käytetty ABO-järjestelmä perustuu punasolujen ominaisuuksiin ja seerumin vasta-aineisiin.

Veriryhmät periytyvät, mutta sukupuolella ei ole väliä veriryhmän periytymisessä. Veriryhmien periytymiseen ja muuhun veritietoon voi tutustua Veripalvelun verkkosivuilla.

Lähde:

Punaisen Ristin Veripalvelu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sairauslomalta askel kerrallaan palaileva al-Taee myöntää virheen painavan edelleen: Minun ei olisi pitänyt salata

Professori ei usko täysin itsestään kulkevien ajoneuvojen tulemiseen - "Liian vaikea tehtävä Suomenkin vaativissa olosuhteissa"

Seksismistä syytetty Sofia Belórfin asianajaja vertasi IL:ssä sanavalintojaan Jeesuksen vertauksiin – "Kuulijat ovat niin yksinkertaisia"

Liikemies Niko Ranta-ahon epäillään saaneen huume- ja dopingrikoksilla arviolta neljän miljoonan euron rikoshyödyn – kiistää kaikki epäillyt rikokset

Sähköisen elintestamentin on tehnyt yli puoli miljoonaa suomalaista – Pohjois-Savossa luovuttajia enemmän kuin muualla Suomessa

Kesän lämpöennätyksiä hätyytellään loppuviikosta – helteitä luvassa ainakin kuun loppuun asti

Ravustuskausi käynnistyi sunnuntaina – Rutto tappaa edelleen saksiniekkoja

Toista tuhatta sikaa kuoli ja yhtä monta altistui savulle – Nurmon sikalapalon syyksi epäillään ilmanvaihtolaitetta

Rottasotaa käydään jo älylaitteiden avulla – Tieto rotista kulkee netin kautta

Uutisanalyysi: Jatkuvan koulutuksen eväät luodaan jo kotona. Miljoona suomalaista uuden ammatin edessä. Miten se tehdään?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.