Tie, jolla voi kirjaimellisesti luistella – Destia: "Joskus odotetaan parempaa, mitä meiltä on tilattu"

Vieremän Kauppilanmäentien kunto ja erityisesti sen liukkaus on noussut puheenaiheeksi paikallisten maanviljelijöiden keskuudessa. Maanviljelijät järjestivät torstaina tempauksen, jossa he jäisellä tiellä luistelemalla halusivat kiinnittää huomion teiden kunnossapitoon.

Kauppilanmäentien varrella asuva maanviljelijä Lassi Heiskanen luisteli tapahtumassa kuvatulla videolla vaivattomasti jäisellä tiellä. Tällaista osuutta on noin kilometrin matkalla.

– Haluamme tällä tavalla herätellä ihmisten huomiota ja viestittää tilanteesta myös päättäjille, maanviljelijä Ahti-Pekka Vornanen sanoo.

Vornasen mukaan Kauppilanmäentien kunnossapito ryystää nyt jo toista talvea.

– Ihmettelen miksi, koska tämä ei ole edes hiljainen tie. Ponssen työntekijöitä ajaa töihin tietä pitkin. Rekkaliikennettäkin on paljon. Lisäksi tien varrella on maatiloja.

Vornanen korostaa, että tempauksen tarkoituksena ei ole huomion kiinnittäminen pelkästään Kauppilanmäentiehen.

– Tämä on vain esimerkki. Tiedän, että ongelmia on muuallakin. Vaikka kuinka varovaisesti ajat, niin ei huonosti hoidetulla tiellä mikään auta. Mikään muu ei pidä autoa kaistalla muuta kuin se, että pito on kunnossa, Vornanen muistuttaa.

Kauppilanmäentien kunnossapidosta vastaavan Destian työpäällikkö Janne Kokkarinen kertoo urakoitsijan hoitavan tietä sillä laatuvaatimuksella, jonka ely-keskus on tilannut.

– Tienkäyttäjien odotukset eivät ehkä aina vastaa tien laatuvaatimuksia. Joskus odotetaan parempaa, mitä meiltä on tilattu. Kyseiselle tiestölle on tehty ihan riittävästi toimenpiteitä, jotta on päästy vaadittuun laatutasoon.

– Torstai-illaltakaan ei tienkäyttäjäpalautetta ole tullut. Yleensä karhennettu tienpinta riittää kakkosluokan tiellä tarvittavan tiepidon ja kitkan saavuttamiseen. Jos liukkautta havaitaan, kitkaa tehostetaan vielä joko pistehiekoittamalla tai lämpötilan kohotessa lähelle nollaa linjahiekoitetaan koko tie, Kokkarinen selvittää.

Kokkarisen mukaan Vieremän alueelta tienhoidosta saatu palaute on ollut tänä talvena kiitettävää.

– Nyt on ollut sellainen talvi, että tiet eivät ole uriutuneet juuri lainkaan, hän mainitsee.

Kokkarinen toivoo, että liukkautta havaittuaan kukin ottaisi yhteyttä Liikenneviraston tienkäyttäjän linjaan numeroon 0200 2100. Numero päivystää maanteiden liikenteeseen liittyvissä ongelmissa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Liikennevirastosta huomautetaan, että talvi on ollut suurien kelivaihteluiden vuoksi harvinaisen hankala kunnossapitäjän näkökulmasta.

– Erityisesti II-ja III-hoitoluokan teiden käyttäjiltä saamme palautetta, että kunnossapito ei kaikkia tienkäyttäjiä tyydytä. Säiden vaihtuessa kuljettajan on tärkeää sovittaa ajonopeutensa vallitseviin olosuhteisiin sopivaksi, sanoo Väylänpito toimialan johtaja Jukka Karjalainen Liikennevirastosta.

– Videohan on sinänsä humoristinen, mutta suhtaudumme tiestön kunnossapitoon kyllä erittäin vakavasti. Viime vuoden lopulla teimme jo päätöksen yli 600 tiekilometrin hoitoluokan nostamisesta tämän vuoden alusta. Kohteet valikoituvat tärkeyden mukaan eri puolilta maata. Korotus merkitsee vuositasolla noin 0,5 miljoonan euron lisäpanostusta talvihoitoon, Karjalainen sanoo.

Vieremällä protestoitiin teiden huonoa kuntoa - hokkarit jalkaan ja tielle luistelemaan

Uusimmat

Kotimaa

Aarnion ex-alainen Rainiala osoittaa syyttävällä sormella asetus- ja määräysviidakkoon – "Ei virkamies voi alkaa keksiä niitä omasta päästään"

Miesjoukko raiskasi 19-vuotiaan naisen Seinäjoella – neljälle ehdotonta vankeutta

Ex-oppilaiden mukaan Bjurström tiesi tanssikoulunsa opettajan lähentelystä, mutta puuttuminen kesti – Bjurström vastaa syytöksiin

Maineikkaan tanssikoulun ex-oppilaat: miesopettajan lähentely jatkui vuodesta toiseen – poliisilla tutkinnassa yhden oppilaan seksuaalinen hyväksikäyttö

Yliopistotutkija voi tienata puolet vähemmän kuin muut korkeakoulutetut – valtaosa nuorista tutkijoista huolissaan urastaan

Suomen Yrittäjien kampanja ei vaikuttanut Yleisen työttömyyskassan jäsenmäärään mitenkään – Kassan omalla markkinoinnilla isompi merkitys kuin työmarkkinariidoilla

Ministeriön ylijohtaja tiukkana: "Sairaalayhtiöt voivat olla laittomia"

Virkarikoskäräjillä kuultavana Aarnion alaisena työskennellyt Petri Rainiala

Helsingin yliopisto loikkasi yliopistovertailussa, joka mittaa valmistuvien työllistymistä

Pahanlaatuisen aivokasvaimen geenihoitoon merkittävä apuraha

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.