Tiesitkö tämän itsenäisyyspäivän paraatista? - Marssinopeutena 120 askelta minuutissa

Suomen itsenäisyyspäivän valtakunnallisen sotilasparaatin valmistelu on ollut iso työ. Itsenäisyyspäivän paraatia on valmisteltu jo noin vuosi. Siihen on kuulunut monia asioita, kuten virsien ja asento-lepo -liikesarjojen opettelua.

Tässä muutamia knoppitietoja itsenäisyyspäivän paraatista Kuopiossa:

Virsi haltuun

Paraatikatselmukseen osallistuvien joukkojen on pitänyt opetella ulkoa virsi 577 "Sun kätes, Herra, voimakkaan". Heidän on osattava virren ensimmäinen ja toinen säkeistö ulkoa.

Virsi veisataan paraatikatselmuksen kenttähartaudessa Keskuskentällä.

Virressä lauletaan muun muassa: "Sun kätes, Herra, voimakkaan suo olla turva Suomenmaan niin sodassa kuin rauhassa ja murheen, onnen aikana."

Valtionlippu ja Jääkärilippu kärjessä

Paraatikatselmuksessa Suomen valtionlipun jälkeen seuraavana tulee Jääkärilippu ja sen jälkeen veteraanien lippulinna. Veteraanilippuja kantavat varusmiehet.

Opeteltu kolmijono

Paraatikatselmuksessa joukkueet seisovat kolmijonossa. Jonot ovat noin kymmenen metriä pitkiä. Edessä jonojen vieressä seisovat joukkueenjohtajat ja -varajohtajat tai esimerkiksi maanpuolustusyhdistysten kohdalla osastonjohtaja.

Joukkueet ovat harjoitelleet asento-lepo -liikkeitä sekä varautuneet eleettömään toimintamalliin, jos joku vaikka pyörtyy seisomisen aikana.

Marssimusiikkia, kiitos!

Paraatin soittokunnalla riittää tekemistä. Soittokunnan tehtävä on soittaa marssimusiikkia siihen asti, että viimeisetkin joukot poistuvat Keskuskentältä paraatikatselmuksesta.

Sen jälkeen soittokunta kuljetetaan bussikuljetuksella ohimarssin vastaanottoalueelle valmistautumaan seuraavaan tehtävään.

Paraatisoittokunta marssii Tulliportinkatua vain Vuorikadun risteykseen asti, johon heidän marssinsa päättyy.

Tahdissa, mars

Ohimarssin aikana jalan marssivien osastojen marssinopeus on 120 askelta minuutissa. Jalan marssivat osastot marssivat Tulliportinkatua Kuopion torin ohi.

Kun marssireitti Kuninkaankadun risteyksessä päättyy, osastot kääntyvät oikealle Kuninkaankadulle jatkaakseen matkaa Musiikkikeskuksen parkkipaikalle. Haasteena on tehdä käännös Kuninkaankadulle niin vauhdikkaasti, ettei takana tulevien marssinopeus hidastu lainkaan.

Paraatin järjestelijät ovat olleet paraatista eniten huolissaan siitä, että jalan marssivien käännös sujuu hyvin. Jos se ei sujuisi, koko paraatissa nähtäisiin outoa heiluriliikettä.

Muailman napa Puolutusvoimien haltuun

Kuopion kaupunki on tehnyt päätöksen, jonka mukaan Kuopion tori on tilapäisesti Puolustusvoimille kuuluvaa aluetta 5. joulukuuta kello 16 alkaen ja 6. joulukuuta kello 24 asti. Tämän päätöksen perusteella Puolustusvoimat sai oikeuden vartiointiin paikan päällä eli sotilaspoliiseilla on toimivalta alueella.

Sivullisilla on liikkumiskielto torin aidatulla alueella siihen asti, kunnes kalustonäyttely avautuu itsenäisyyspäivänä kello 10.

Tulossa katsomaan paraatia Kuopioon? - Katso vinkit ja kiellot tästä

Näin itsenäisyyspäivän paraatin ohjelma etenee Kuopiossa