Tietokatkot jatkuva uhka potilasturvallisuudelle

Heikko tiedonkulku terveydenhuollon yksiköiden välillä uhkaa potilaiden turvallisuutta. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston johtaja Tarja Holi kertoo Turun Sanomissa, että tiedonkulun ongelmista aiheutuu riskejä jatkuvasti. Tiedossa on sellaisiakin tapauksia, joissa tietokatkot ovat olleet ainakin osasyynä potilaan menehtymiseen.

- Tietojärjestelmien pitäisi olla yhtenäisempiä. Nyt eri järjestelmät eivät puhu riittävästi keskenään. Sähköisiä mahdollisuuksia ei ole hyödynnetty niin hyvin kuin olisi voitu.

Suomessa ollaan ottamassa käyttöön sähköistä potilastietoarkistoa, jonka odotetaan vähentävän yksiköiden välisen tiedonkulun ongelmia. Valtakunnallista arkistoa voivat käyttää sekä julkiset että yksityiset terveydenhuollon yksiköt. Yhteinen arkisto mahdollistaa sen, että lääkäri voi tietokoneeltaan katsoa potilaan tietoja, vaikka potilasta olisi aiemmin hoidettu muualla.

Kehittämispäällikkö Anne Kallio sosiaali- ja terveysministeriöstä kuitenkin toppuuttelee sähköiseen arkistoon ladattuja odotuksia. Se ei hänen mukaansa poista virheiden mahdollisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.