Tietolähdetutkinta: Kolmea poliisin johtajaa epäillään valvonnan laiminlyönneistä

Tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto epäilee, että entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen ja Helsingin nykyinen poliisikomentaja Lasse Aapio laiminlöivät poliisin tietolähdetoiminnan valvonnan.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) teki marraskuussa 2013 tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastoon, kun Jari Aarnion tutkinnan alkuvaiheessa tuli ilmi epäselvyyksiä poliisin tietolähteiden käytössä, toiminnan dokumentoinnissa ja valvonnassa.

Haavisto tiedotti keskiviikkona, että asiasta tehty esitutkinta on valmistumassa. Tutkinnassa tehty noin 6 000 sivun esitutkintapöytäkirja toimitettiin tänään asianosaisille loppulausuntoja varten.

Haaviston mukaan Paateroa, Riikosta ja Aapiota epäillään asiassa virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lisäksi asiassa epäiltyinä on Jari Aarnio ja kaksi hänen alaistaan. Myös heitä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta tietolähteiden tietojen rekisteröinnissä ja toiminnan dokumentoinnissa ja raportoinnissa.

Esitutkinnan mukaan on syytä epäillä, että Helsingin poliisilaitoksella laiminlyötiin vuosina 2008-2013 tietolähteiden asianmukainen rekisteröinti poliiisin henkilörekisteriin.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Aarnion oikeudenkäynnissä osa epäillyistä jo vastasi, että heidän käsityksensä mukaan toiminnan ohjeistukset olivat puutteelliset ja Helsingin poliisilaitos odotti asiassa Poliisihallituksen ohjetta.

Uuden esitutkinnan mukaan Aarnion epäillään poistattaneen virkavelvollisuutensa vastaisesti Helsingin poliisin aiemmin tehdystä tietolähderekisteristä tietolähteiden tiedot vuonna 2007 tai 2008 ja määränneen, ettei uusia enää rekisteröidä.

Esitutkinnassa on katsottu, että Aapion silloisena apulaispoliisipäällikkönä sekä Riikosen ja Paateron esimiehinä olisi tullut valvoa toimintaa. Riikosen yläpuolella virkaketjussa ja Paateron alaisina olleet poliisijohtajat Tomi Vuori ja Robin Lardot eivät ole Haaviston nimeämien epäiltyjen koukossa.

Väitteet tietolähdetoiminnasta ovat olleet keskiössä Aarnion pääoikeudenkäynnissä. Aarnion mukaan neljä hänen rikoskumppaninaan tuomittua hekilöä olivat Helsingin huumepoliisin tietolähteitä. Haaviston vetämien tutkintojen mukaan näin ei ollut.

Myös Helsingin käräjäoikeus katsoi tuomiossaan viime joulukuussa, ettei tynnyrihuumejutussa tuomittujen yhteydenpidossa ollut kyse poliisin tietolähdetoiminnasta, vaan törkeistä rikoksista.

Tuomioista on valitettu hovioikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sisäministeriö tekee esiselvityksen virkarikostutkinnan vaikutuksista Helsingin poliisipäällikköön

Paljastus: Sisäministeri vaati Paateroa jäämään eläkkeelle

Poliisijohto käsitteli Aarnion toimia jo 2012 - ei aloitettu rikostutkintaa