Tietosuoja kiristyy: Nimitaulut saattavat kadota porraskäytävistä

On mahdollista, että taloyhtiöt joutuvat luopumaan porraskäytäviensä nimitauluista Suomessa. Syynä on EU:n yleinen tietosuoja-asetus, jota sovelletaan jäsenvaltioissa sellaisenaan 25. toukokuusta alkaen. Siihen asti Suomessa sovelletaan nykyistä henkilötietolakia.

Kiinteistöliitosta apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo, että tietosuoja-asetukseen liittyvä lainsäädäntö tulee voimaan toukokuussa, jolloin henkilötietojen käsittelyä koskevia määräyksiä on sovellettava myös asunto-osakeyhtiöissä.

– Tulee pohdittavaksi, onko rappukäytävän nimilappu henkilörekisteri. Linjausta ei ole, mutta jos esimerkiksi nimi on harvainainen, se on henkilötieto. Muissa Euroopan maissa ei ole nimitauluja. Voi olla, että siitä luovutaan Suomessakin EU:n tietosuoja-asetuksen hengen mukaisesti, Pynnönen arvioi.

Nykyään älylukkoja tai kameravalvontaa harkitsevan taloyhtiön on huolehdittava voimassa olevan henkilötietolain noudattamisesta. Elektroninen lukitusjärjestelmä kerää tietoa asukkaiden liikkeistä ja muodostaa näin henkilötietolain tarkoittaman henkilörekisterin. Taloyhtiö on rekisterinpitäjänä vastuussa henkilötietoja koskevien säännösten noudattamisesta.

Pynnönen kertoi uudistuksista ammatti-isännöitsijöille ja myöhemmin kiinteistöillassa keskiviikkona Kuopiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

MTV:n puheenjohtajatentissä kaikki puolueet ilmoittivat tukevansa ansiosidonnaista työttömyysturvaa kaikille

Järkyttikö Kuopion onnettomuusuutinen? – näin asiantuntija neuvoo käsittelemään tunteita

Viikonloppuna "ratkaisun hetket ovat käsillä", kun EU-johtajat käyvät rahaneuvotteluihin – Tuppurainen sanoo Suomen pitävän tavoitteistaan kiinni, mutta lopulta kokonaisuus ratkaisee

Valtakunnansyyttäjä STT:lle: On Päivi Räsäsen kannalta oikeudenmukaista, että poliisi katsoo nauhat ja asia selvitetään kunnolla

Perheenyhdistämissääntöihin tulossa muutos – alaikäisiin ei enää sovellettaisi tulorajoja

Vantaan vankilan vartijan rikosepäily ei etene syyteharkintaan – lapsensa tappanut nainen kuoli tutkintavankeudessa

Yle: Rovaniemellä samaan tartuntaketjuun liittyvien korona-altistuneiden määrä noussut yli kahteensataan – koko maan tartuntaluvut pienenivät, koska tilastointitapa muuttui

Thaimaalaiset marjanpoimijat kertovat: oma koti mustikanpoiminnan rahoilla

Raportti: Maatalouden kasvihuonepäästöjä on mahdollista leikata lähes 30 prosenttia 15 vuodessa – "Nollaan ei päästä, vaikka mitä yritettäisiin"

Poliisi tutkii törkeää raiskausta Riihimäellä, uhrina alaikäinen tyttö – epäillystä kerrottiin iltapäivällä täsmentyneitä tuntomerkkejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.