Tilastokeskus vääristää Pohjois-Savon väestöennustetta

Tilastokeskus ennustaa Pohjois-Savon väestön vähenevän, vaikka se on kasvanut vuodesta 2010.

Kuopion strategiajohtajan Sirpa Lätti-Hyvösen mukaan tämä trendiennuste hankaloittaa edunvalvontaa.

– Ministeriöt pitävät Tilastokeskuksen ennustetta virallisena.

Esimerkiksi oppilaitosten aloituspaikkoja aiottiin leikata trendiennusteen vuoksi.

– Meidän piti erikseen edunvalvonnan kautta tuoda esiin, mikä oli väestönkehitys. Tietyt faktat on pakko latoa ensimmäisenä. Kuopio on iso kaupunki ja sillä on ollut hyvä kehitys.

Helsingin päähän joudutaan lobbaamaan päivitettyä tietoa esimerkiksi kaupan maakuntakaavassa, jossa osoitetaan runsaasti lisää liiketilaa.

Eri asia on, uskooko kaavaa vahvistava ympäristöministeriö, että tilanne on pysyvästi muuttunut.

– Väestöennusteet ovat erilaiset kuin Tilastokeskuksella. Olisi parempi, että viralliset luvut alkaisivat pikkuhiljaa olla samansuuntaisia kuin meidän.

Oikean tiedon lähettiläänä Lätti-Hyvönen pitää porilaista muuttoliiketutkijaa Timo Aroa, joka on kertonut Kuopion kolmatta vuotta jatkuneesta kovasta kasvusta.

– Helsingin päässä on alettu kysellä, miten Kuopio kehittyy noin? Väestönkasvu herättää ihmetystä. Työpaikkojen määrä on kasvanut absoluuttisestikin enemmän kuin Helsingissä.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.) pitää pulmana ”niin sanottuja ennusteita, koska ne tehdään jälkijättöisten numeroiden pohjalta”.

– Ministeriöissä niistä muodostetaan ikään kuin tavoitteita, joita pyritään toteuttamaan eri hallinnonlohkoilla muun muassa budjettipäätöksillä. Tämä on ison luokan aluepoliittinen asia ja kovan kädenväännön paikka.

Hän ei hyväksy hallinnolta laskevia tulevaisuuden tavoitteita, jos väkiluku kasvaa.

– Pohjois-Savo joutuu kamppailemaan vanhoja numeroita vastaan. Tehtävämme on, että emme jäisi aluepoliittisissa määrärahoissa epäoikeudenmukaisesti kenenkään jalkoihin.

Tärkeinä vipuvarsina hän pitää muun muassa koulutuksen, tutkimuksen ja liikenteen määrärahoja.

– Siihen nähden nämä väestöennusteet ovat viheliäisiä asioita.

Tilastokeskuksen viimeisin trendiennuste on vuodelta 2012. Se nojasi muuttoliikelaskelmissa vuosien 2007–2011 kehitykseen.

– Seuraava trendiennuste tulee vuoden kuluttua, yliaktuaari Markus Rapo kertoo.

Pohjois-Savon väki kasvoi edellisen kerran 18 vuotta sitten.

– Mennyt kehitys on ollut mollivoittoinen, mutta nyt on ehkä hieman parempaa luvassa. Yksi tekijä on ulkomailta saatava muuttovoitto. Seuraavassa ennusteessa ovat viimeisemmät viisi vuotta. Käänne otetaan huomioon.

Ennustetta ei pidä tuijottaa vääjäämättömänä kehityksenä.

– Tärkeintä on viesti, mihin väestökehitys voisi mahdollisesti johtaa, jos mitään ei tehdä. Päätöksentekijöillä on mahdollisuus yrittää reagoida.

Rapo viestittää samaa ministeriöille.

– Jos halutaan toisenlaista kehitystä, pitää tehdä väestönkatoa hidastavia päätöksiä. Silloin vaaditaan aluepolitiikkaa.

Lätti-Hyvönen ei enää oikein usko aluepolitiikkaan.

– Nykyään puhutaan kaupunki- ja kasvupolitiikasta. Hajasijoitusaluepolitiikkaa ei ole enää näkynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.