Toimeentulotukiuudistus on Kelan ja kuntien järkiavioliitto

Perustoimeentulotuen siirtyminen kunnilta Kelan hoidettavaksi ensi vuoden alussa haastaa kaksi hyvin erityyppistä organisaatiota tiiviiseen yhteistyöhön tiukalla aikataululla.

–  Muutos on valtava ja pelkästään siihen liittyvien yksityiskohtien määrä on yllättänyt, Toimeentulotuki 2017 -hankkeen päällikkö Heli Kauhanen Kelalta sanoo.

Uuden lain myötä Kela myöntää maksusitoumukset esimerkiksi lääkkeisiin ja silmälasien hankintaan.

– On selvitetty ja kysytty kunnilta neuvoa, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon kun myönnetään toimeentulotukea esimerkiksi lääkkeisiin ja ylipäänsä terveydenhuoltokustannuksiin.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Ellen Vogt myöntää, että toimeentulotukiuudistus on suuri yhteiskunnallinen ponnistus.

– Tämä on suurin sosiaalihuollon järjestämiseen liittyvä muutos, mitä kunnissa on toteutettu ja aikataulu on todella haastava. Kunnissa onkin huoli siitä, miten asiakkaat pysyvät muutoksessa mukana.

Toimeentulotuen yhteistyötä on käsitelty Kuntaliiton ja Kelan järjestämissä kuntatilaisuuksissa, joita tässä kuussa pidetään jokaisessa Kelan vakuutuspiirissä.

Kuntia huolettaa Vogtin mukaan tiukan aikataulun ja asiakkaiden oikeuksien lisäksi tietojärjestelmähaasteet sekä kustannusten hallinta- ja henkilöstökysymykset

– Kunnille ei tule mitään uutta tietojärjestelmää, vaan Kela tarjoaa eräänlaisen katselukäyttöliittymän, mutta eihän se ole tyydyttävä ratkaisu missään nimessä.

Vogtin mukaan asetelmasta tekee erikoisen se, etteivät kunnat voi jatkossa millään tavalla vaikuttaa Kelan ohjeistukseen ja päätöksentekoon, vaikka kunnat edelleen ovat rahoitusvastuussa perustoimeentulotuesta.

– Lisäksi olisi pitänyt miettiä jo uutta lakia säädettäessä, mitä toiminnan ja toimeentulotuen rakenteen kannalta tarkoittaa se, että kaksi eri viranomaista toteuttaa toimeentulotuen kokonaisuutta, Vogt sanoo.

Kuntatilaisuuksissa Kelan edustajilta on ahkerasti kyselty, miten Kela aikoo jatkossa hoitaa kuntien toimeentulotukiasiakkaiden asioita.

– Aika yksityiskohtaisia kysymyksiä on tullut muun muassa siitä, kuinka Kela kykenee havaitsemaan sosiaalityön tarpeessa olevat ihmiset. Kun toimeentulotukea haetaan kirjallisesti, niin kuinka me pystymme siitä avun tarpeen lukemaan ja havaitsemaan, Kelan Kauhanen luettelee kuntaedustajien esittämiä kysymyksiä.

Kelan huolenaiheena puolestaan on kaikkien kuntien saaminen mukaan ja motivoiminen muutokseen.

– Meillä on ollut aika harvalukuinen kuntajoukko mukana toimeentulotuen muutoksen aiemmassa yhteistyössä. Kutsut kuntatilaisuuksista on mennyt jokaiseen kuntaan ja varsinkin isommat kaupungit ovat hyvin mukana yhteistyössä. On kuitenkin vielä joukko kuntia, joissa ei vielä olla herätty ymmärtämäänkään, että mistä toimeentulotukiuudistuksessa on kysymys, Kauhanen sanoo.

Kauhasen mukaan tällä hetkellä on tärkeää saada yhteen Kelan ja kuntien toimeentulotuesta vastaavat ihmiset. Seuraava suuri ponnistus Kelalle on toimeentulotukea käsittelevän henkilöstön rekrytointi ja koulutus.

– Rekrytointi alkaa keväällä ja koulutus on loppuvuoden iso tehtävä. Uusi etuus, uudet työkalut ja osalle uusi työnantaja, Kauhanen kuvailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.