Toimiko viranomainen mielestäsi väärin - nyt tulee käyttää oikaisuvaatimusta

Viranomaisen ratkaisuun tyytymätön saa tästä vuodesta alkaen valittaa asiasta hallinto-oikeuteen vasta sen jälkeen, kun on ensin vaatinut viranomaiselta oikaisua.

Oikaisuvaatimuksen käyttö laajeni vuodenvaihteessa uusiin asioihin hallinnossa.

Muutoksen pitäisi helpottaa kansalaisten elämää, sillä oikaisuvaatimus on muutoksenhakijalle paljon edullisempi ja nopeampi keino saada virheellinen päätös korjattua kuin asian vieminen tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Uusi tapa on myös koko yhteiskunnan toimintojen kannalta tehokkaampi, kun valitus hallinto-oikeuteen ei ole enää ensisijainen tapa oikaisuttaa virheellisiä päätöksiä.

Koskee monien alojen päätöksiä

Oikaisuvaatimus koskee nyt useimpia viranomaismaksuja ja korvauksia koskevia asioita, lupa-asioita sekä ilmoitus- ja rekisteröintiasioita, joissa kansalainen voi katsoa saamansa päätöksen olevan väärä.

Sen sijaan oikaisuvaatimuksen ulkopuolelle jäävät oikeusturvan kannalta erityisen merkittävät hallinnolliset päätökset kuten uhkasakot, teettämis- ja keskeyttämisuhan täytäntöönpanot ja elinkeinolupa-asiat, sillä näissä asioissa päätös on tärkeä saada nopeasti tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Oikaisuvaatimusta ei oteta käyttöön myöskään asiaryhmissä, joissa on tavallisesti useita asianomistajia.

Oikaisuvaatimusta tai valitusta hallinto-oikeuteen ei tarvita, jos viranomaisen päätöksessä on selvä kirjoitus- tai asiavirhe. Viranomaisen tulee korjata sellainen jo havaitessaan sen itse eli viranomaisen aloitteesta tai myös asianosaisen pyynnöstä.

Sisäministeriön alalla uusi oikaisuvaatimus koskee esimerkiksi pelastuslaitosten tekemiä päätöksiä palotarkastusmaksusta kuten myös esimerkiksi Maahanmuuttoviraston kansalaisuuspäätöksiä.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen valituslupa

Myös valittaminen hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen muuttuu. Jatkossa entistä useammissa asioissa tarvitaan valituslupa, jotta korkein hallinto-oikeus antaa asiassa tuomioistuinratkaisunsa.

Valituslupa vaaditaan jatkossa esimerkiksi useimmissa toimilupia, koulutusta tai valtion avustusta koskevissa asioissa. Jo aiemmin lupa on vaadittu myös esimerkiksi veroasioissa ja ulkomaalaisasioissa.

Valituslupamenettely vähentää asioiden määrää korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja antaa sille mahdollisuuden keskittää voimavarojaan oikeuskäytännön linjaamiseen eli ennakkopäätöksien antamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jumala poistuu Suomen oikeussaleista ensi perjantaina

Tausta: Tällainen on todistajan vakuutus oikeudessa

Kelan virkailija urkki tietoja rekistereistä - oikeus tuomitsi sakkoihin

Ajokortin hinta laskee jopa 12-20 euroa

Uusimmat

Kotimaa

Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.