Toimittajat esittävät muutosta julkisuuslakiin - julkisen vallan siirto vaikeuttanut valvontaa

Toimittajat ehdottavat hallitukselle julkisuuslain muuttamista. Kuusi toimittajayhdistystä on jättänyt oikeusministeriölle ehdotuksen muuttaa lakia viranomaistoiminnan julkisuudesta niin, että lain soveltamisala ulotettaisiin koskemaan myös yksityisiä yrityksiä, yhdistyksiä ja säätiöitä, jos julkinen valta käyttää niissä määräysvaltaa.

Toimittajayhdistysten esitysten mukaan julkisuusperiaatteen tulisi ulottua myös yksityisyrityksiin siltä osin kuin ne toteuttavat julkisia palveluita.

Jos julkinen valta kuten kunta, maakunta tai valtio käyttää määräysvaltaa yksityisessä yrityksessä, yhdistyksessä tai säätiössä, toimittajien mukaan kansalaisilla tulisi olla mahdollisuus valvoa julkisen vallan ja varojen käyttöä myös niissä.

Voimassa olevan julkisuuslain tarkoitus on muun muassa taata tällainen julkisten varojen ja vallan käytön valvonta. Tällä hetkellä tavoite ei toteudu, sillä julkisuuslaki ei koske yrityksiä, yhdistyksiä tai säätiöitä silloinkaan, kun ne ovat kokonaan julkisen vallan omistuksessa ja käyttävät julkisia varoja.

Asia on ajankohtainen siksi, että viime vuosina julkisia toimintoja on lisääntyvässä määrin yhtiöitetty ja vallankäyttö on entistä enemmän siirtynyt yleisön kontrollin ulottumattomiin.

Sote-uudistuksessa on kaavailtu lisää yhtiöittämisiä ja lisäksi useat yksityiset yritykset alkavat entistä enemmän tuottaa julkisia palveluja.

Esimerkki kehityksestä on myös Länsimetro-hanke, johon liittyvistä huomattavista ongelmista toimittajien on ollut mahdoton saada tietoa julkisuuslaissa olevan puutteen takia.

Toimittajayhdistysten mukaan pääministeri Juha Sipilän hallitus on kaavaillut lisää yhtiöittämisiä myös muun muassa väylähankkeissa.

Toimittajat pelkäävät kehityksen vievät yhä suuremman osan julkisten varojen käytöstä kulisseihin niin, ettei veronmaksajilla olisi mahdollisuutta seurata varojen käytön asianmukaisuutta.

Yhteiskunnan toimintojen yhtiöittäminen ja siirtyminen pois julkisuuslain soveltamisalasta voi siten myös heikentää kansalaisten luottamusta koko järjestelmään, kun verovarojen käytön ja muunkin toiminnan käytön lainmukaisuutta ei pystytä valvomaan.

Toimittajayhdistykset pitävät kehitystä Suomen perustuslaissa säädetyn julkisuusperiaatteen vastaisena.

Esimerkiksi Ruotsin julkisuuslaissa viranomaisiin rinnastetaan yhtiöt, yhdistykset ja säätiöt, joissa kunnat tai maakunnat käyttävät määräysvaltaa.

Julkisuuslain muutosta esittävät kuusi toimittajayhdistystä: Oikeustoimittajat, Tutkivan journalismin yhdistys, Kaupunkitoimittajat - Lokalredaktörer, Politiikan toimittajat, Taloustoimittajat ja Terveystoimittajat.

 

Kirjoittaja on Oikeustoimittajien ja Tutkivan journalismin yhdistyksen jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tiede- ja kulttuuriministeri vaihtuu tänään, kun Annika Saarikko palaa vanhempainvapaalta

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? – "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa

Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.