Toimittajien lähdesuojaan esitetään heikennystä

Toimittajien lähdesuojaan esitetään heikennystä. Esitutkinta-, poliisi- ja pakkokeinolain uudistamista pohtinut toimikunta esittää, että toimittaja velvoitettaisiin tietyissä tilanteissa paljastamaan lähteensä jo esitutkinnassa.

Lähteen paljastaminen olisi mahdollista silloin, kun tiedon antaja on todennäköisesti rikkonut salassapitovelvollisuuttaan. Lisäksi lähteen kertomisen pitäisi olla välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi ja perusteltua rikoksen vakavuuteen ja seurauksiin nähden.

Lähdesuoja tarkoittaa toimittajan tai viestimen oikeutta olla kertomatta nimettömiä lähteitään. Nykylain mukaan se voidaan murtaa vasta oikeudessa. Jos rikoksesta voi saada yli kuuden vuoden tuomion, voidaan lähdesuoja nykyisin murtaa esitutkinnassa.

Journalistiliitto tyrmää esityksen täysin. Liiton mukaan lähdesuoja on kulmakivi vapaassa tiedonvälityksessä ja siihen puuttuminen rajoittaa sananvapautta.

Sananvapauden asiantuntija Päivi Tiilikan mukaan salaiseen tietoon perustuvat jutut eivät enää tulisi julki, jos toimittajien lähdesuoja heikentyisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.