Toivakka arvostelee voimakkaasti Lehtomäen Venäjä-lausuntoja

Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) arvostelee voimakkaasti Paula Lehtomäkeä (kesk.) tämän näkemyksistä Suomen asemoitumisessa suhteessa Venäjään. Lehtomäki on Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja.

Toivakka ihmettelee Lehtomäen lausuntoja, joissa hän ottaa etäisyyttä Euroopan unionin yhteiseen linjaan. Lehtomäki haluaa Toivakan mielestä palauttaa Suomen harmaalle vyöhykkeelle lännen ja Venäjän välissä.

- Ikään kuin se olisi Suomelle parempi paikka, koska kauppapoliittiset tavoitteet toteutuvat paremmin. Kauppapolitiikkaa ja ulkopolitiikkaa ei voi erottaa toisistaan, Toivakka sanoi toimittajatilaisuudessa.

Hän muistuttaa, että Suomi on ollut EU:n jäsen jo 20 vuotta ja on osa sitä arvoyhteisöä.

Lehtomäki on arvostellut hallitusta muun muassa korkean tason tapaamisten jäädyttämisestä muiden EU-maiden rinnalla. Hän on myös epäillyt, ettei Venäjää vastaan asetetuilla talouspakotteilla ole sellaisia vaikutuksia kuin niillä yritetään saavuttaa.

Suomen ulkopoliittisen linjan kyseenalaistaminen haittaa Toivakan mielestä Suomea, aiheuttaa hajaannusta ja tekee Suomen aseman epävarmaksi.

Lehtomäki itse sanoo tukevansa presidentin johtamaa ulkopolitiikkaa eli vuoropuhelun ja yhteydenpidon linjaa.

- Presidentin johtama ulkopolitiikka on ollut onnistunutta. Toivoisin myös hallitukselta vuoropuhelun osalta vähän enemmän aktiivisuutta.

Lehtomäki ei niele Toivakan kritiikkiä siitä, että ulkopolitiikan arvosteleminen aiheuttaisi haittaa Suomelle.

- Kritiikki on erikoista, kun se tulee puolueesta, jonka johto on näkyvällä tavalla irrottautunut Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjasta eli liittoutumattomuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"

Talven paksu lumikerros voi ennakoida Lapissa runsasta hyttyskesää – hyttyset etsivät ihmisen seuraa tositarkoituksella, sillä veriateria on niille elämän ja kuoleman kysymys

Velkaantuneet panttaavat entistä harvemmin omaisuuttaan – pikavipit ovat vähentäneet tavaroiden panttauksen tarvetta

Poikkeuksellinen koronakevät ei juuri hetkauttanut opinahjoja STT:n lukiovertailussa – kärkisijoille pääsivät turkulainen Katedralskolan i Åbo ja Enontekiön Erälukio

Poikkeuksellisen koulukevään päättäjäisiä vietetään minimalistisesti – poliisi toivoo nuorten juhlijoiden muistavan, että koronavirusepidemia on edelleen päällä

Sote-valiokunnan on sanottu ymmärtäneen väärin perustuslakivaliokunnan lausunnon ravintoloiden avaamisesta – oikeuskansleri selventää asiaa

Henkilöauton kuljettaja kuoli tasoristeysturmassa Ylistarossa

Koulujen päättäjäisviikonloppu alkanut rauhallisesti

Kotimaassa voi matkailla, kunhan noudattaa koronaohjeistuksia, linjasi hallitus – "Lahja kesälomansa aloittaville"

Tulvatilanne Lapissa kiihtyy – Kittilässä ja Rovaniemellä tulva kestänee poikkeuksellisen pitkään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.