Touko Aalto uhkuu voitontahtoa: aika tehdä vihreistä pääministeripuolue

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto sanoo linjapuheessaan, että vihreät voi vielä parantaa menestystään kuntavaaleihin verrattuna. Vihreät oli kuntavaalien suurin voittaja ja nousi suurimmaksi puolueeksi Aallon kotikunnassa Jyväskylässä. Tämä on uuden puheenjohtajan mukaan vasta alkusoittoa.

– Me pystymme vielä paljon parempaankin, vihreät on vahva, koko Suomen yleispuolue. Seuraavaksi on aika tehdä meistä pääministeripuolue.

Aalto nosti puheessaan esiin sen, että vihreät nousi vaalimenestykseen aivan uusissa kunnissa ja muutti valta-asemia myös suurissa kaupungeissa.

­­– Olemme suurin puolue Nokialla ja Jyväskylässä. Rikoimme aseveliakseleita Turussa ja Tampereella. Saimme vuonna 2012 Kurikassa 15 ääntä, nyt 505. Kannonkoskella, jossa keskusta vie puolet äänistä, nostivat ensimmäiset vihreät ehdokkaat koko listansa valtuustoon.

 

Sote saatava valmiiksi

 

Aallon mukaan Suomen valtti on vakaus, joka tarkoittaa ennakoitavuutta ja sitä, että poliittisia uudistuksia ei aloiteta aina uudelleen alusta vaalien jälkeen. Aallon mielestä nykyhallituksen uudistuksesta ainakin sote on saatava valmiiksi.

– Tämän vaalikauden, kuten niin monen muunkin, isoin rakenteellinen uudistus on sote. Sote-uudistus pitää toteuttaa, maakunnille on annettava verotusoikeus, niiden määrää on rajattava kahteentoista. Valinnanvapautta voidaan edistää, mutta se on tehtävä asteittain.

 

"Kouluista maailman parhaita"

Vaikka Aalto osin puolusti puheessaan hallituksen sote-uudistusta, koulutusleikkauksista hän antoi hallitukselle moitteita.

– Koulutusta ei saa enää kurjistaa leikkaamalla. Koulutukseen on panostettava lisää kaikilla asteilla. Meidän on tehtävä Suomen kouluista jälleen maailman parhaita. Polun varhaiskasvatuksesta peruskouluun, peruskoulusta jatko-opintoihin on oltava kaikille lapsille tasa-arvoinen ja saavutettava.

Aalto nosti puheessaan esille myös vihreille perinteisesti tärkeät ympäristöasiat, mutta vasta soten, työllisyyden ja koulutuksen jälkeen.

– Ihmiskunnan suurin haaste on ilmastonmuutos ja muuttuva ympäristö. Se ei odota. Suomi ei saa taistella päästövähennyksiä vastaan. Meidän on oltava eturintamassa tekemässä töitä tämän planeetan pelastamiseksi.

Vihreät on kritisoinut ärhäkkäästi hallituksen suunnitelmia lisätä metsien käyttöä. Puheenjohtajakisassa toiseksi jäänyt Emma Kari sanoi toukokuussa eduskunnassa, että hallitus on biotalousvimmassa ja että Suomen nettopäästöt eivät sen takia laske yli vuosikymmeneen. Myös Tuoko Aalto muisti linjapuheessaan suomia biotaloussuunnitelmia.

– Metsät eivät ole pelkkiä kuutioita. Metsät ovat hyvinvointia, luonnon monimuotoisuutta. Hallituksenkin on syytä nähdä metsä puilta.

"Touko Aallon myötä vuoropuhelu yli puoluerajojen paranee"

Pekka Haavisto: Suomi on kansainvälisessä takapenkissä – ehdottaa uutta hakemusta YK:n turvaneuvostoon

Vihreiden varapuheenjohtajiksi Maria Ohisalo, Hanna Halmeenpää ja Veli Liikanen

Piikittelyltä ei vältytty – vihreille sataa onnitteluja ja ironisia viestejä

Vihreiden Haavistolta näpäytys presidentin vallankäytöstä: ”Näiden ei pitäisi olla aivan läpihuutoasioita”

Puoluesihteerinä jatkava Miettinen: "Meidän on jatkettava sitä, minkä olemme aloittaneet"