Toukokuu oli tavanomaista lämpimämpi

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun keskilämpötila oli lähes koko maassa tavanomaista korkeampi. Myös kuukauden sademäärä oli tavanomaista suurempi.

Keskilämpötilat jäivät ainoastaan länsirannikolla, maan kaakkoisosassa sekä paikoin maan keskiosassa hieman alle pitkäaikaisten keskiarvojen. Suhteellisesti lämpimintä oli Itä- ja Pohjois-Lapissa, jossa keskilämpötila oli runsaat kaksi astetta tavanomaista korkeampi.

Keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaasta 10 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 5 asteeseen. Koko maan keskilämpötila oli 8,1 astetta, mikä on 1,1 astetta tavanomaista korkeampi.

Hellepäiviä toukokuussa oli kolme kappaletta. Korkein lämpötila, 25,5 astetta, mitattiin Salon Kiikalassa 31. päivänä. Kuukauden alin lämpötila oli -8,4 astetta, joka mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä 4. päivänä.

Terminen kesä alkoi noin kaksi viikkoa tavanomaista aiemmin.

Sademääräennätystä hätyyteltiin

Kuukauden sademäärä oli suuressa osassa maata tavanomaista suurempi. Suhteellisesti sateisinta oli lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla sekä osassa Keski-Lappia, jossa satoi yli kaksinkertaisesti tavanomaiseen nähden. Sen sijaan monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa jäätiin alle tavanomaisen sademäärän.

Lunta oli kuukauden alkaessa enää Keski- ja Pohjois-Lapissa eli selvästi suppeammalla alueella kuin tilastollisesti toukokuun alussa. Lumet hävisivät myös Lapista 20. päivän jälkeen.

Suomen ukkoskausi käynnistyi 7.5., jolloin Itä-Lapissa paikannettiin kymmenkunta salamaa. Ukkoset vilkastuivat 12.5. alkaen. Maan eteläosia hipoi 23.5. voimakas ukkosalue, mutta salamointi jäi käytännössä kokonaan Baltiaan.

Kovaa ukkosta koettiin Kainuussa mm. Ristijärvellä 28.5., mikä olikin kuun salamarunsain päivä. Toukokuun aikana paikannettiin Suomessa yhteensä 2400 maasalamaa, mikä on noin kolmasosa keskimääräisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.