Outo työpaikkailmoitus hämmästytti aprillipäivänä – Työntekijä löytyi silti: "Kerroimme heti, että vakanssi on olemassa"

Saunamajuri. Saunamestari. Savusaunan lämmittäjä. Näitä titteleitä ei ihan joka paikassa vastaan tule.

Ei ammattinimike aivan virallinen ole tässäkään tapauksessa, vaikka savusaunan lämmitys on toki homman ykkösjuttuja.

– Virallisesti tittelini on kiinteistönhoitaja, kertoo Ponssen vierastalon eli Klubin vastavalittu kiinteistönhoitaja Lasse Heikkinen.

Kun Ponsse Klubin pitkäaikainen saunamestari Jukka Nyman oli jäämässä eläkkeelle, seuraajan etsiminen alkoi talon sisällä. Aprillipäiväksi Ponsse päätti vielä laittaa Helsingin Sanomiin ilmoituksen, jossa haki nohevata savusaunan lämmittäjää. Vaatimuksina mainittiin savonkielen kuullun ymmärtäminen ja eri polttopuulajien tunnistaminen.

Työssä edellytettiin myös höveliä käytöstä ulukomualaisten kanssa toimiessa.

– Rekryilmoitus kyllä pomppasi sinä päivänä hyvin esille lehdestä, kun muita ilmoituksiakaan ei sille päivälle sattunut, hymyilee Ponssen viestintäpäällikkö Katja Paananen.

Samana päivänä yhteydenottoja tuli jo 30 ympäri Suomea. Jokunen kyseli, onko työpaikka oikeasti olemassa vai onko ilmoitus aprillipila.

– Kerroimme heti, että vakanssi on olemassa, mutta siihen kuuluu kyllä muutakin kuin saunan lämmitystä, Paananen kertoo.

Tehtävä täytettiin talon sisältä, ja vieremäläinen Lasse Heikkinen tekee pian ensimmäisen virallisen päivänsä Klubilla. Tontilla Vieremän keskustassa on savusaunan lisäksi majoitustilat 29 hengelle sekä grillikota lammen rannassa.

Ponsse Klubi on Einari Vidgrénin perheen entinen kotitalo, jonne Vidgrén kutsui monesti asiakkaita saunomaan. Klubikäyttöön rakennus muutettiin 1990-luvulla.

Vuosien varrella Klubilla on yöpynyt ja saunonut tuhansia asiakkaita ja sidosryhmien edustajia eri puolilta maailmaa. Viime vuonna vieraita oli lähes kolme tuhatta.

Oma majoitus ja kestitys on ollut Ponsselle hyvä ratkaisu. Vieremän kokoisessa paikassa majoitustila on muuten kortilla, eikä se ainakaan olisi aivan tehtaan vieressä. Vierailijoilla on aina isäntä tehtaalta ja rentoutumisen lomassa puhutaan asiastakin. Puun ajamisesta ja kaupanteosta.

– Haluamme, että täältä jää kodinomainen tunnelma, Katja Paananen kertoo.

Kun Jukka Nyman aloitti hommassaan vuonna 2001, savusauna lämpeni Nymanin kirjanpidon mukaan vuoden aikana 45 kertaa.

– Viimeisenä kolmena vuonna olen lämmittänyt saunan joka vuosi 160 kertaa. Yhteensä lämmityskertoja on kertynyt 1 858.

Lämmityksessä menee koko työpäivä. Muutaman tunnin päästä tulevat kylpijät, ja saunamestari on siinä vaiheessa jo kotihommissaan.

Kymmenen vuotta Ponssen trukkikuskina aamua ja iltaa tehnyt Lasse Heikkinen odottaa tulevaa pestiään mielenkiinnolla.

– Savusaunan lämmityksessä olen ollut joskus mukana. En ota paineita, mutta parhaani teen, Heikkinen naurahtaa.

Varmaa on, että vanhan mestarin opit periytyvät jatkajalle, vaikka työnkuva laajeneekin entisestä.

Sillä välin kun sauna lämpiää tai sille päivälle ei osu lämmitystä, saunamestari tekee muita kiinteistönhuollon tehtäviä niin Klubilla kuin tehtaallakin. Lasse Heikkiselle paikan haku tuntui mielekkäältä, koska vaihtelu virkistää.

– En tiedä kuinka moni on tästä oikeasti kateellinen, mutta tuskin ainakaan sen jälkeen, kun kerron, että ei tämä ole pelkkää saunanlämmitystä. Mutta onhan tämä silti erikoinen työnkuva.