Tshetsheenejä Suomeen auttaneelle ehdollista hovissa

Helsingin hovioikeus on tuominnut tshetsheenejä Suomeen auttaneen helsinkiläisyrittäjän ja kansalaisaktivistin ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Mikael Storsjö sai neljä kuukautta ehdollista. Rangaistus tuli kolmesta laittoman maahantulon järjestämisestä. Hovioikeuden mukaan kyse oli yhteensä 25 henkilön laittomasta maahantulosta Turkista Suomeen vuosina 2007-2010.

Hovioikeus katsoi toisin kuin käräjäoikeus, ettei teoille ollut hyväksyttävää syytä. Lopputulokseen ei vaikuttanut se, että Suomeen tuodut ihmiset olivat pakolaisina Turkissa ja he kaikki saivat myöhemmin oleskeluluvan Suomessa.

Hovioikeus perusteli tuomiota erityisesti sillä, ettei löytynyt näyttöä siitä, että Storsjön Suomeen tuomat ihmiset olisivat olleet vaarassa Turkissa. Lisäksi Storsjöllä ei ollut oikeuden mukaan henkilökohtaista sidettä näihin ihmisiin.

Vantaan käräjäoikeus katsoi aiemmin, että Storsjö toimi inhimillisistä syistä eikä hyötynyt toiminnastaan taloudellisesti. Lisäksi käräjäoikeus piti merkityksellisenä sitä, että kaikki Storsjön Suomeen tuomat pakolaiset saivat oleskeluluvan humanitaarisista syistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.