Tubettajat kertovat: Ensimmäiset videot olivat todella kiusallisia

Yleisö lähtee mukaan countdowniin: 10, 9, 8... ja sitten tubettajat ovat lavalla. Ääni, joka lähtee paristasadasta nuoresta, on sekä todella kova että korkea. Kiljunnan nostattavat tube-tähdet ovat Herbalisti, Mariieveronica, Lakko, Annika ja Aleksanteri Hakaniemi.

Kuopion Kulttuuriareena 44:n lavalla tubettajat keskustelevat muun muassa videoiden tekemisestä, siitä, miten kenenkin viikko on mennyt ja ikävimmistä koulumuistoista. Välillä yleisökin innostuu välihuutoihin.

– Tulkaa Joensuuhun!

– Ja Mikkeliin!

 

Ennen tapahtuman alkua Mariieveronica, eli Veronica Verho, ja Lakko, eli Eric Savolainen, ehtivät hetkeksi takahuoneeseen kertomaan Tubetourista.

Lauantaina seurue lähti Helsingistä seitsemältä aamulla kohti Kuopiota. Ennen h-hetkeä täytyy nimittäin ehtiä paitsi tehdä soundcheck myös syödä, että energiaa riittää.

– Tubetourin tarkoitus on, että kun suuremmat miitit ovat yleensä pääkaupunkiseudulla, niin haluamme tulla käymään paikoissa, joissa ei yleensä järjestetä tällaisia tapahtumia. On kiva käydä ympäri Suomea moikkaamassa seuraajia, koska se on todella tärkeää, Mariieveronica kertoo.

Mariieveronica aloitti videoiden tekemisen vuonna 2012 ja Lakko vuonna 2009.

– Muistan ensimmäiset videot oikein hyvin, ne ovat sen verran kiusallisia. Oikeastaan niitä on hauska katsella ja nähdä, miten on kehittynyt ja mitä olisi voinut tehdä toisin, Lakko kertoo.

– Ensimmäiset videoni ovat edelleen kanavallani, mutta ne on piilotettu. Olen niillä todella ujo enkä osannut editoida ollenkaan, ja videot olivat sellaisia, että kamera päälle ja kamera pois päältä, Mariieveronica muistelee.

– Ja mulla on kauhean kirkas ääni. En tiedä mistä se johtuu.

Nykyisin molemmilta löytyy niin pöytämikkejä, kuvausvaloja, järjestelmäkameroita kuin editointiohjelmiakin. Videoiden tekeminen onkin heille ammatti, vaikka hauskanpito on edelleen tärkeintä.

– Sen huomaa helposti, jos videoita alkaa tehdä rahan takia. Katsojat tuntevat meidän Youtube-persoonamme niin hyvin, että he huomaavat, jos siellä ei ole enää sitä aitoa ihmistä, Mariieveronica huomauttaa.

– Siitähän tässä on lähdetty, että tämä on ollut se oma juttu. Intohimo vetää puoleensa, ja sillä mennään vieläkin. Jos ei ole hauskaa, laitetaan homma seis, Lakko toteaa.

Parikymppiset Mariieveronica ja Lakko aikovatkin jatkaa videoiden tekemistä niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

– En näe sellaista vaihetta tai syytä, miksi lopettaisin. Onhan aikuistubettajiakin, päälle nelikymppisiä, Mariieveronica sanoo.

 

Negatiiviseen palautteeseen on tottunut suhtautumaan matkan varrella aiempaa kepeämmin. Aluksi ikävät kommentit kuitenkin kirpaisivat.

– Alkuvuosina kun en oikein hallinnut negatiivista palautetta, se meni kyllä aika tunteisiin. Nyt osaa olla välittämättä. Mutta rakentavaa negatiivista kommentointia on totta kai hyvä lukea, Lakko kertoo.

– Muistan, että kun ensimmäinen negatiivinen kommentti tuli, aloin vain itkeä. Se sanoi minua rautanaamaksi. Jos joku nyt sanoisi noin, ei kiinnostaisi yhtään, Mariieveronica naurahtaa.

Hän jatkaa sanoneensa aluksi lopettavansa, jos ihmisiä alkaa ilmaantua hänen kotiinsa. Nyt niinkin on käynyt, mutta pitkän pohtimisen jälkeen videoiden tekeminen jatkui siitä huolimatta.

– Lapset eivät ajattele niin, että jos mä nyt menen Mariieveronican kotiin, se ajattelisi ettei se ole ok.

Tube-tähdet vetivät pitkät jonot Kulttuuriareenalle - katso kuvat tapahtumasta