Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Tuhkarokon esiintymismäärät nousivat Suomessa viime vuonna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Vuonna 2017 tuhkarokkotapauksia todettiin 11 ja viime vuonna 16. Kaikki tartuntatapaukset olivat peräisin ulkomailta. Tartuntojen määrän kasvussa näkyy THL:n mukaan taudin yleistyminen muualla maailmassa, myös Euroopassa.

–  Viimeisen 12 kuukauden aikana Euroopan maissa on raportoitu kymmeniä tuhansia tuhkarokkotapauksia, kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Suomeen tuotu tuhkarokko levisi muihin ihmisiin lähinnä perhepiirissä. Suurin riski tuhkarokon laajemmalle leviämiselle oli Pohjanmaalla, missä rokottamaton lapsi sairastui matalan rokotuskattavuuden alueella .

Puumalainen muistuttaa, että matkustajien kannattaa ennen matkaa tarkistaa oma rokotussuojansa. Tarkistus tulisi tehdä vähintään kuukausi ennen matkaa.

"Lääkeresistenssistä tulee olla huolissaan"

Myös lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien esiintymismäärät nousivat Suomessa viime vuonna. THL seuraa neljän lääkkeille vastustuskykyisen bakteerin määriä. Niiden kaikkien esiintyvyys lisääntyi Suomessa edellisvuodesta.

Erityisesti kasvoi enterokokkitapausten määrä, joka kolminkertaistui 66:sta 205:een. Vastustuskykyisten enterobakteeritapausten määrä puolestaan lisääntyi yli puolella 48:sta 73:een.

Vaikka luvut ovat kasvussa, ne ovat THL:n mukaan yhä pieniä. Ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoo, että Suomen tilanne on maailmanlaajuisesti arvioituna erittäin hyvä tehokkaan hoitojärjestelmän ja sairaalahygienian ansiosta.

–  Mikrobien lääkeresistenssistä ilmiönä tulee olla huolissaan. Se on iso globaali ongelma, joka vaikuttaa hyvin laajalti siihen, minkä hintaisia ja miten tehokkaita mikrobilääkkeitä on jatkossa käytössä, Puumalainen sanoo.

Kaiken kaikkiaan tartuntatautien tilanne on Suomessa Puumalaisen mukaan vakaa. Hän huomauttaa, että maassa ei ollut viime vuoden aikana suuria epidemioita tai kansanterveyttä uhkaavia tapahtumia.

Puutiaisaivotulehdukset viime vuoden tasolla

Viime vuonna tartuntarekisteriin ilmoitettiin 79 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on suunnilleen saman verran kuin vuonna 2017. Tartunnat todettiin pääosin tunnetuilla riskialueilla. THL:n mukaan ilmoitettujen tartuntojen määrä on kuitenkin ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote, mutta THL:n mukaan se on tarpeen vain niille, jotka oleilevat ja liikkuvat luonnossa kesäaikana vähintään neljän viikon ajan.

Riskialueilla vakinaisesti tai kesäasunnossa asuvat ovat oikeutettuja rokotteeseen kansallisessa rokoteohjelmassa. Riskialueiden listaan kuuluu enimmäkseen maantieteellisesti rajattuja saaristoseutuja, mutta tänä vuonna kansallisen rokoteohjelman piiriin lisättiin myös Uudellamaalla sijaitsevan Lohjanjärven lounaisosat. THL:n mukaan alueella nähtiin tartunnoissa selvää kasvua viime vuonna.

THL:n mukaan yleisin punkkien levittämä tauti on borrelioosi, eikä siihen ole olemassa rokotetta.

Uusimmat

Kotimaa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Tuoreelta aviomieheltä epäillään huijatun yli 100  000 euroa –  vaimolle vaaditaan vankeutta, myös kolme muuta syytteessä

"Seksuaalista itsemääräämisoikeutta olisi pitänyt vahvistaa jo aiemmin" – Professorin mukaan hallituksen lupaama seksuaalirikoslain kokonaisuudistus on kiireellisimpiä muutostarpeita rikoslaissa

Mies murtautui taloon, vei viinat ja teki kakan lattialle Huittisissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.