Tukes on tyytyväinen laskettelukeskusten turvallisuusasenteisiin

Jämsässä Himoksen laskettelukeskuksessa lauantaina kuollut 15-vuotias poika sai surmansa pudottuaan alas 6–8 metriä korkealta kallionreunalta hoidetun laskettelualueen ulkopuolella, asiaa selvittävä Sisä-Suomen poliisilaitos kertoo.

Himos-yhtiöiden toimitusjohtaja Elsi Ojala kertoi, että laskettelukeskuksessa rinnealueet on merkitty eikä niiden ulkopuolelle voi päätyä vahingossa. Laskettelijoita ei kuitenkaan voida estää liikkumasta varsinaisen rinnealueen ulkopuolella.

Suomessa laskettelukeskusten on kuluttajaturvallisuuslain nojalla suunniteltava, miten toiminnan vaaroja tunnistetaan ja niiden riskejä rajataan tai poistetaan. Turvallisuusasioiden toteutumista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Tukesin ylitarkastajan Aleksi Latvalan mukaan laskettelukeskusten asenne kehittämiseen on järjestään ollut hyvä: havaitut ongelmat otetaan vakavasti, ja asiat halutaan tehdä jatkuvasti paremmin ja turvallisemmin. Havainnot, suunnitelmat ja tehdyt toimenpiteet kirjataan turvallisuusasiakirjaan, jonka laatiminen on pakollista.

Asiakirjassa kuvataan esimerkiksi, miten rinteitä ja hyppyreitä on huollettu, kuinka henkilökuntaa on perehdytetty ja millaisissa sääoloissa toiminta keskeytetään. Lopussa on onnettomuuskirjanpito.

–  Pienistäkin kolhuista ja läheltä piti -tilanteista on hyvä pitää kirjaa ja ottaa niistä oppia turvallisuuden kehittämiseen. Jos on kymmenen samanlaista läheltä piti -tilannetta, kannattaa ryhtyä toimenpiteisiin, ettei se yhdestoista kolahda, Latvala kertoo.

Tukesin tarkastajat käyvät ajoittain paikan päällä laskettelukeskuksissa tarkistamassa, millaisia suunnitelmat ovat ja vastaavatko ne todellisuutta rinteissä. Vuosina 2016–2018 tarkastuskäyntejä tehtiin 33.

Poliisi ei löytänyt vikoja pojan lasketteluvälineistä

Himoksella kuolleella nuorella oli käytössään vuokratut, kunnossa olleet lasketteluvälineet, suojakypärä ja lasit.

Poliisin puhutuksissa, paikkatutkinnassa ja varusteiden tarkastuksissa ei ole selvinnyt asioita, joiden perusteella olisi syytä aloittaa esitutkinta rikosasiassa. Poliisi jatkaa asian selvittämistä kuolemansyyn tutkintana eikä aio tiedottaa siitä enempää.

Poliisi kertoi aiemmin, että poika oli lähtenyt muutaman muun kanssa laskemaan metsään merkittyjen rinteiden ulkopuolelle ja oli tullut ilmeisesti joukon viimeisenä.

Turmassa kuollut poika oli hiihtolomaviikon laskettelurippileirillä yhdessä seitsemän muun Paraisilta matkanneen pojan kanssa. Poikien rippileiri oli vielä kesken, mutta he lähtivät paluumatkalle jo turmapäivänä, kirkkoherra Harry S. Backström kertoi STT:lle sunnuntaina. Paraisilla heitä vastassa oli kriisiryhmä.