Tukes varoittaa: Tykkylumen painamiin sähköjohtoihin ei saa koskea

Viime päivien raskas tykkylumi on painanut sähköjohtoja alas jopa useita metrejä alemmas kuin normaalisti.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että alhaalla roikkuviin sähköjohtoihin tai sähköjohtoja painaviin puihin ei saa missään nimessä koskea.

– Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa myös esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran, Tukes tiedottaa.

– Sähköjohtojen koskeminen esimerkiksi suksisauvalla voi olla hengenvaarallista. Sähköjohtojen päälle taipuneisiin puihinkaan ei saa itse koskea.

Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä vaarallinen nollavika, joka voi rikkoa rakennuksen sähkölaitteita ja aiheuttaa sähköisku- ja tulipalovaaran.

 

Tukesin mukaan kyseessä saattaa olla nollavika, jos sähkölaitteet toimivat oudosti, valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin tai esimerkiksi metallikuorisesta laitteesta saa sähköiskun.

– Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähkö pääkytkimestä. Se kannattaa tehdä varovaisuutta noudattaen. Ota huomioon, että sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen, Tukes ohjeistaa.

Tukes kehoittaa myös olemaan yhteydessä oman alueen sähköverkkoyhtiöön tai hätänumeroon, jos sähköverkkojen viat aiheuttavat välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sähkökatkot piinaavat edelleen Savossa: lähipäivinä luvassa lisää lunta