Tukihenkilö kasvatti itse huumeita

Yksi kuopiolaisen päihdekuntoutujien tukijärjestön johtajista kasvatti kotinsa yhteyteen rakentamalla kannabis-viljelmällä huumeita sekä käytti suonensisäisesti ainakin amfetamiinia, vaikka hän samaan aikaan laajalti julkisuudessa kertoi auttavansa huumeidenkäyttäjiä kaidalle tielle.

Tasoristeys ry:n kaksi johtajaa hankkivat amfetamiinia ja ruiskuja ja setvivät huumevelkoja samalla, kun saivat päihdekuntoutujien tukemiseen kaupungilta avustusta, EU:lta ruoka-apupaketteja sekä julkisuudessa työnsä tärkeyteen vetoamalla myös yksityisiltä lahjoittajilta arvotavaraa kalusteista kuljetusapuun.

Johtajat ehtivät perustaa Tasoristeyksen yhteyteen myös nuorten yökahvilan, johon he pyysivät alle 18-vuotiaita kuopiolaisia viettämään aikaa.

Kun poliisi puuttui miesten toimiin, johtajat ovat nyt lopettaneet nuorten yökahvilatoiminnan toistaiseksi.

Vaikka järjestöllä on ollut myös asiallista vapaaehtoistoimintaa, näillä näkymin koko yhdistyksen toiminta voi loppua, sillä yhdistys on varaton.

Käräjäoikeuden torstaina antaman tuomion mukaan rikostutkinnassa osoitettiin järjestön varoja käytetyn johtajien huumeiden käyttöön ja elämisen kuluihin.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi johtajista toisen puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen ja toisen 360 euron sakkoihin huumausainerikoksista.

Tuomiot olivat pieniä, koska puolustus muun muassa vakuutti miesten käyttämän amfetamiinin olleen huonolaatuista sekä kannabis-satojen osin epäonnistuneen.

Suomen lainsäädännön mukaan huumausaineiden vahvuus vaikuttaa tuomioiden pituuteen.

Poliisin ja Kuopion kaupungin mukaan tapaus on Kuopiossa ainutlaatuinen.

Kaupunki ei ole joutunut aiemmin tilanteeseen, jossa sen järjestöavustuksia on käytetty huumekauppaan.

Aiheesta lisää juhannuksen Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.