Tulehtunut some-keskustelu synnytti yhteishenkeä: Koiran kakasta eroon talkoovoimin

Keskustelu Saaristokaupungin katujen ja kävelyreittien varrelle kertyneistä koiran jätöksistä synnytti kaupunginosa facebook-ryhmän jäsenissä monet yllättänyttä talkoohenkeä. Ensi viikonlopun aikana alueen asukkaat siivoavat yksissä tuumin omille kotikaduillensa piittaamattomien ulkoiluttajien maahan jättämämiä koirankakkoja.

– Osa ihmisistä on jo käynyt keräämässä oman kadunpätkänsä ja lähiympäristönsä alueita. Me ollaan heitelty Facebookissa toisillemme tällaisia haasteita, että käytäisiin ryhminä keräilemässä näitä alueita viikonloppuna läpi, talkoita organisoimaan lähtenyt Ossi Haatainen kertoo.

Yhteistä kokoontumista tai tarkkaan sovittua aikaa talkoille ei ole, vaan esimerkiksi Haatainen on kysynyt mukaan omia lähinaapureitaan siistimistyössä auttamiseen. Talkoolaisia on ilmoittautunut facebook-ryhmän kautta jo parisenkymmentä.

Velhometsän läpi kulkeva kävelyreitti on suosittu paitsi koiranulkoiluttajien, myös viereisen päiväkodin lasten keskuudessa. Haataisen mukaan päiväkodin henkilökunta pyrkii välttämään Velhometsän ulkoilureittejä pahimpaan kevätaikaan.

– Kyllä meilläkin on eteisen matto päässyt pyykille monta kertaa, kun omat lapset ovat tulleet sisälle. Takana olevassa päiväkodissa lapsia on yhdeksänkymmentä, keskellä vilkkainta ulkoilualuetta.

Kaupungin kunnossapitopäällikkö Juho Pelkosen mukaan valituksia lumen alta paljastuvista koiran ulosteista on tullut maaliskuusta lähtien. Valitukset hiljenevät vappuun mennessä, jolloin ongelma on suurelta osin korjaantunut katujen ja nurmikoiden harjausten myötä.

Pelkosen mukaan katualueiden puhtaanapitovastuu on hiekoituksen poistoa lukuunottamatta kiinteistöillä.

– Kyllähän se vain sitä on, että ihmisten pitäisi itse huolehtia jätöksistä, ettei niitä jäisi ympäristöön. Ei sitä oikein valvonnallakaan pysty hoitamaan, Pelkonen vetoaa.

Koirankakkapussit menevät normaalin sekajätteen joukkoon. Pusseille ei ole erillisiä keräysastioita, vaan ulkoiluttajat voivat laittaa ne tavallisiin kävelyreittien varrella oleviin roskiksiin.

Pelkosen mielestä roskiksia voisi olla asuntokaduilla enemmänkin. Eniten ulostetta kertyy hänen mukaansa isojen asuinalueiden kulkuväylien edustalle. Keskusta-alueella kertyvistä jätöksistä on valitettu hiukan vähemmän.

– Koirien määrä on seurana ja kaupunkiympäristössä varmaan lisääntynyt. Koirankakkaa on suhteessa koiramäärään, Pelkonen toteaa.

Saaristokaupungin keskustelu sai alkunsa Haataisen iltalenkillä tekemiään havaintojaan Saaristokaupungin facebook-ryhmään.

– Ajattelin tehdä gallupin ja kysellä, että löytyykö niitä pusseja. Viiden kilometrin matkalta yhdeksästä vastaantulijasta yhdeltäkään ei löytynyt pusseja, Haatainen selventää.

Talkoisiin johtanut keskustelu sukelsi välillä asiattomuuksiin ryhmän jäsenten nälviessä ja syytellessä toisiaan.

– Keskustelussa käytiin välillä aika pohjamudissa. Toivotaan, että ihmiset saisivat näistä talkoista hiukan ajateltavaa ja miettisivät, tulisiko muuttaa omaa käyttäytymistään. Kyse on siitä, että jokainen kantaa oman kortensa kekoon, Haatainen sanoo.

Velhometsässä torstai-iltana Tuffi-koiraa ulkoiluttaneet Merja Heinäniemi ja Maarit Pakarinen kertovat ottavansa lenkille aina kakkapussit mukaan.

– Taskut tutkitaan ennenkuin lähdetään, että pussi on varmasti mukana, Heinäniemi sanoo.

 

Tietolaatikko: Uloste kuuluu koiran omistajan vastuulle

- Koiran omistajan tai haltijan on sakon uhalla pidettävä huolta siitä, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

- Kunta on velvollinen istutusten, korokkeiden, suojakaiteiden ja liikennemerkkien puhtaanapidosta sekä hiekoituksen poistamisesta.

- Tontin omistaja tai haltija on velvollinen pitämään puhtaana kiinteistöstä katualueen keskilinjaan asti ulottuva alue

- Vastuuseen kuuluu lisäksi enintään kolmen metrin päähän tontin rajasta ulottuva viherkaista ja oja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Länsi-Balkanin laajentuminen repii jäsenmaita – EU-johtajat päättivät kokouspäivän ilman tulosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.