Tulli ja poliisi paljastivat huumekauppiaita viime vuonna enemmän kuin koskaan ennen

Poliisi ja tulli paljastivat viime vuonna törkeitä huumausainerikoksia enemmän kuin viranomaiset ovat paljastaneet koskaan Suomessa.

Käytännössä kyse on huumekaupasta eli isojen huume-erien salakuljetuksesta Suomeen, hallussapidosta myyntiä varten tai levittämisestä Suomessa.

Poliisi ja tulli paljastivat viime vuonna 1 282 törkeää huumausainerikosta. Kymmenen viime vuoden aikana vuosittainen määrä on aiemmin vaihdellut noin 1000 -1 100 tapauksessa ja 2000-luvun alkupuolella noin 600–900 rikoksessa vuosittain.

Viranomaisten paljastaman huumekaupan kasvu tuli pääosin siitä, miten hyvin poliisi ja tulli pystyivät puuttumaan perinteisten suomalaisten ja virolaisten huumekauppiaiden lisäksi kahteen uuteen ilmiöön: romanialaisiin pillerikauppiaisiin sekä albanialaisiin ammattirikollisiin, jotka hakivat jalansijaa Suomesta.

– Romanialaisten tekemä huumelääkkeiden kauppa on ilmiö, joka näkyy koko EU-alueelta. Poliisi ja tulli tekivät heiltä viime vuonna suuria, satojentuhansien tablettien, takavarikkoja, erikoistutkija Jari Leskinen keskusrikospoliisista kertoo.

KRP kerää kootusti tietoja viranomaisten huumausainerikosten määristä, huumetakavarikoista ja huumausainerikoksista epäiltyjen henkilöiden määristä ja jakaumista.

Albanialaisjengit ovat tehokkaita ja väkivaltaisia

Huumetakavarikoissa suurin muutos viime vuonna oli juuri romanialaisista välittäjiltä takavarikoitujen Rivotril-lääkkeiden iso määrä: noin puoli miljoonaa tablettia huumaavia lääkkeitä.

Törkeistä huumausainerikoksista epäiltiin viime vuonna Suomessa 70 romanialaista ja 60 albanialaista. Molemmat määrät ovat poikkeuksellisen suuria ja liittyvät juuri ammattimaisiin rikosmaailman ilmiöihin.

Suomalaisia epäiltyjä oli 1 045, mikä sekin kasvoi aiemmista vuosista.

– Albanialaiset ovat olleet vahvoja monen ammattimaisen rikollisuuden saralla muualla Euroopassa. Suomessa on vain odotettu, milloin sama toiminta ulottuu Suomeen.

– Heidän välittämänsä huumeet ovat olleet metamfetamiinia, ekstaasia ja kokaiinia.

– Albanialaiset tekijät ovat tunnettuja hyvin tehokkaasta, ammattitaitoisesta ja väkivaltaa kaihtamattomasta toiminnastaan.

Leskisen mukaan poliisi seuraa tarkkaan, mitä albanialaisten Suomessa aloittamasta huumekaupasta seuraa. Käytännössä poliisi siis pelkää, johtaako albanialaisten liigojen toiminta kiristykseen, kostoihin tai muuhun väkivaltaan.

– Heillä on omat henkilöt rekrytoimaa huumeiden kuljettaja, osa henkilöistä järjestää piiloasuntoja myyjille ja huumeille ja omat henkilönsä huolehtivat yhteydenpidosta suomalaisiin tukkuostajiin.

Romanialaisten ja albanialaisten toimintaan ovat iskeneet etenkin tulli ja Helsingin poliisi. Molempien toiminnan vaikutukset näkyvät kuitenkin koko maassa. Esimerkiksi romanialaisten tuomia Rivotril-tabletteja tavattiin viime vuonna runsaasti myös Kuopion seudulla huumeiden käyttäjiltä.

Ilmiöitä huumemarkkinoilla

Myös ekstaasin tarjonta on runsasta koko Suomessa ja osoittaa isojen ammattimaisten salakuljettajien toiminnan ulottuvan vaikutuksiltaan koko maahan.

– Ekstaasin käyttö ja takavarikot ovat vakiintuneet Suomessa korkealle, Leskinen sanoo.

Kannabiksen kotikasvatus on vähentynyt Suomessa selvästi, ja marihuanaa tuodaan paljon ulkomailta. Suomessa kannabikselle on kova kysyntä ja siitä maksetaan melko hyvin, joten se on tuottoisa kohde salakuljettajille.

Pieniä kokeiluja on tullut ilmi, että suomalaiset rikolliset ovat pyrkineet saostamoissaan valmistamaan itse nestemäisestä amfetamiiniemäksestä amfetamiinia. Tutkijan arvion mukaan kokeilut ovat kuitenkin Suomessa harvinaisia.

Amfetamiinisaostamoihin sisältyy tulipalon, räjähdyksen ja myrkkykaasujen vaara.

Huumeita käyttäneet kertoivat poliisille: U-huume koukutti heti voimakkaasti

Poliisi: Kokaiinia käytetetään nyt uusilla Bullet-välineillä

Hovioikeus määräsi huumekauppiaiden talon ja isot seteliniput valtiolle

Näin Tulli paljasti huumekauppaa viime vuonna - 660 kiloa hasista ja miljoonia tabletteja

Tulli iski verkon isoimpiin suomalaisiin huumekauppiaisiin - muutkin haluavat tietää miten

Yhä useampi nuori yrittää myydä kannabista ja tienata - alaikäisiä kiinni joka vuosi