Tulli takavarikoi seksuaalista nautintoa kiihdyttäviä popperseja – kymmeniä tuhansia laittomasti maahantuotuja tuotteita päätyi myyntiin seksikauppoihin

Suomeen on usean vuoden ajan tuotu laittomasti niin sanottuja poppers-tuotteita, kertoo Tulli. Tullin selvityksen mukaan takavarikoitujen ja myyntiin päätyneiden tuotteiden arvo on yhteensä noin 600  000 euroa.

Alkuvuonna 2019 Tulli takavarikoi noin 2  500 poppers-tuotetta Etelä- ja Länsi-Suomessa. Tulliylitarkastaja Petteri Nevalaisen mukaan määrä ei erottunut selkeänä piikkinä muista vuosista.

–  Tulli sai rikostiedustelun kautta tiedon, jota lähdimme selvittämään, Nevalainen sanoo.

Nyt esitutkinta on valmistumassa. Esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että takavarikoitujen tuotteiden lisäksi poppers-tuotteita on tuotu Suomeen noin 40  000 kappaletta vuosina 2013–2019. Tuotteet on myyty edelleen aikuisviihdeliikkeissä ja niiden verkkokaupoissa eri puolilla maata.

Tulli kertoo, että laittomasta myynnistä ja maahantuonnista epäiltyjen omaisuutta on saatu vakuutustakavarikkoon lähestulkoon sama määrä kuin rikollisella toiminnalla on ansaittu.

Tulli kertoo myös kuulustelleensa esitutkinnan aikana useita henkilöitä rikoksesta epäiltynä. Tapausta on tutkittu lääkeainerikoksena ja salakuljetuksena.

Tapaus siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan Helsingin ja Länsi-Suomen syyttäjänvirastoihin.

Fimea: Syytä maahantuonnille ei ole

Poppers-tuotteissa käytetyt alkyylinitriitit on luokiteltu vuonna 2013 lääkeaineiksi. Niiden maahantuonti on luvanvaraista.

Erikoistutkija Erik Peltomaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta (Fimea) kertoo, että teoriassa lupa myymiseen voisi olla lääketukkukaupalla tai apteekilla. Käytännössä syytä maahantuonnille ei ole.

–  Aineille ei ole varsinaista lääkekäyttöä, hän sanoo.

Popperseja on määrätty aikoinaan rasitusrintakipuun, mutta nykyään aineita käytetään lähinnä päihteinä. Ainetta voi myös käyttää tehostamaan seksikokemusta.

Poppers on kauppanimi ryhmälle aineita. Yhdistävä tekijä nestemäisille popperseille on niiden sisältämät alkyylinitriitit.

–  Alkyylinitriitit on luokiteltu lääkeaineeksi, sillä ne saavat aikaan verisuonten laajenemisen, ja sitä kautta aine vaikuttaa sydämeen, Peltomaa sanoo.

Popperseja käytetään imppaamalla. Aine laajentaa verisuonia, alentaa verenpainetta ja aiheuttaa lievää tokkuraisuutta. Aine rentouttaa lihaksia ja luo lämmön ja euforian tunteen. Vaikutus loppuu minuuteissa.

Peltomaa kertoo, että riskien vakavuus määräytyy siitä, kuinka suurelle määrälle ainetta altistuu. Päihdelinkin mukaan aineen haittavaikutuksia ovat muun muassa ihon punastuminen, päänsärky ja sydämen tykytykset. Myös näkövaurioita, naurukohtauksia ja limakalvojen ärsytystä voi esiintyä.

Aineeseen ei kehity fyysistä riippuvuutta, mutta psyykkinen riippuvuus on mahdollinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kuntavaaleissa saatetaan turvautua poikkeuksellisiin järjestelyihin koronan vuoksi – Osa niistä vaatisi lakimuutoksen

Helsinkiläisessä ravintolassa ydinkeskustassa ammuskeltu – yksi toimitettu sairaalaan, ulkopuolisiin ei kohdistu vaaraa

Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien

Katso hallituksen tiedotustilaisuus matkustusrajoitusten purkamisista

Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"

Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"

Poliisiammattikorkeakoulu sai evätä Venäjän kaksoiskansalaisen opiskelupaikan mahdollisen painostusriskin takia, päätti KHO

Pekka Haavisto rikosepäilystä: En voi kommentoida asioita, jotka ovat kesken perustuslakivaliokunnassa

Keskusta on pääministeripuolueen kanssa eri linjoilla työllisyyspäätösten aikataulusta – Vanhasen mukaan puolueiden välillä on "ainakin vivahde-eroja"

Maahanmuuttovirasto: Suomeen on tullut ryhmä alaikäisiä turvapaikanhakijoita – komission Suomen-edustusto kertoi aiemmin tänään, että siirtoja olisi tehty jo eilen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.